Energie en bewust koken
Deze blog gaat over bewust koken en de Chinese Voedingsleer. Want niet alleen goede voeding en haar energetische waarden zijn belangrijk in de Chinese Voedingsleer. Ook de intentie waarmee je kookt, met welke materialen en de bereidingswijzen. Dit bepaalt allemaal de energetische waarde (werking) van een maaltijd. De kok is het centrum van de keuken, aandacht is belangrijk. Ik vind het zelf heel fijn om mooie muziek te beluisteren tijdens het koken. Zo kom ik in een ontspanning en ga ik meer met aandacht en vanuit mijn hart koken.
Geschikte pannen en messen
De pannen moeten het liefst van roestvrijstaal (rvs), gietijzer of aardewerk. zijn. Vermijd aluminium en siliconen pannen. Gebruik ook goede messen: Japanse messen of juist Westerse messen die minder hard zijn. Je kunt een Japans mes het beste op een stalen messen magneet bewaren om krassen te voorkomen. Gebruik voor groenten een groentemes, deze is herkenbaar aan het platte vlak. Voel goed welk mes bij je past, een mes moet goed in de hand liggen. Was de messen na gebruik altijd en droog ze af. Je kunt ze onderhouden met een aanzetstaal, een diamanten aanzetstaal kun je voor zowel Westerse als Japanse messen gebruiken. Een mes kun je eens per jaar laten slijpen, bijvoorbeeld bij Duikelman in de Pijp.
Clean cooking
Van mijn Amerikaanse tante leerde ik als kind al het belang van “clean cooking”. Zij leerde mij om de keuken opgeruimd te houden en per ingrediĆ«nt een schone plank te gebruiken. Gebruik harde planken, bijvoorbeeld bamboe planken of hardhout planken. Houten bestek en planken eens per drie maanden met (druivenpit olie of lijnzaadolie) olie invetten en daarna insealen.
Groenten schoonmaken en snijden
Ook het schoonmaken van de groenten is belangrijk. Je kunt ze met een (Japanse) groenteborstel schoonmaken en/of wassen. Verwijder altijd de buitenste bladeren en was ze onder stromend water. Spoel en snijd de groenten vlak voor consumptie. Kruiden als peterselie moet je op het laatste snijden. Leiding water is net zo goed als andere reinigingsmiddelen.
Bewaren van voeding
Tomaat en komkommer kun je buiten de koelkast bewaren. Eten kun je nog vijf dagen goed afgedekt en zuurstofvrij bewaren in de koelkast.
Eet smakelijk alvast!