Daslookblaadjes kun je eten!

Daslook Deze week kreeg ik van contributor Hanneke de tip dat de daslook weer volop groeit. Als je bijvoorbeeld door het Flevopark loopt word je nu bijna bedwelmd door een sterke uiengeur. Wat is de reden? De daslook is weer opgekomen! Als de look bloeit geeft dat een prachtige zee van witte bloemen. Daslook is een enorme woekerplant en het hele Flevopark staat er vol mee. Wist je dat je de plant ook kunt eten? Vooral de jonge blaadjes zijn heerlijk juicy!

De daslook mag je nu overal plukken

De daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De soort was in Nederland voorheen wettelijk beschermd. Maar sinds een aantal jaar mag je de daslook overal plukken. En je kunt er bovendien de lekkerste gerechten mee maken! Eet daslook wel voor de bloei, tijdens en erna zijn de blaadjes giftig!

Bijgeloof over daslook

De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. De plant wordt daarom af en toe ook berenlook (en in het Duits Bärlauch) genoemd. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden. (Bron: Wikipedia.)

Hoe te eten

Als je nu de jonge blaadjes plukt kun je ze op talloze manieren gebruiken: de bladen kunnen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Ze hebben een bieslook-, uien- of knoflooksmaak. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook en uien. In Duitsland wordt daslook verwerkt tot pesto en marinades. (Bron: Wikipedia.)

Recept daslookpesto

Vooral pesto maken van de plant lijkt me heerlijk! Hieronder volgt een recept dat ik vond.

Ingrediënten:
120 gram daslook
3 tenen knoflook
100 gram pijnboompitten of walnoten
100 gram Parmezaanse kaas
zout en peper
2 á 3 dl olijfolie

Bereiding

Pureer alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een mengbeker. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Dit is voldoende voor één jampot.  In de koelkast 3 dagen houdbaar! Voor meer overheerlijke daslookrecepten verwijs ik je graag naar het blog van Ghislaine (Smulweb Ghislaine).

Photocredits: Nicolien Brzesowsky