Pompoen is goed voor jouw milt en maag

Nu de nachten kouder worden en je het najaar kunt ruiken, is het tijd om aandacht te besteden aan deze shift van het seizoen. En het wordt ook wel de Indian Summer genoemd. In dit seizoen zijn de milt en maag extra gevoelig. Deze organen staan voor empathie, en zorg dragen voor jezelf maar ook voor piekeren en zorgen maken. Juist die twee laatsten belasten de milt en maag meridiaan. De kleur van het seizoen is geel/oranje, de smaak zoet. En daarom zijn juist pompoenen heel geschikt om in dit seizoen te eten! Graag deel ik een zoet en hartig pompoenrecept met je.

Pompoen cake

Als jouw milt/maag energie zwak is heb je vaak zin in iets zoets. En in plaats van koekjes boordevol witte suiker te eten, is een gezond alternatief de pompoencake!

Ingrediënten

  • 250 gr pompoen
  • 200 gr speltbloem
  • 3 eieren
  • 40 gram rozijnen
  • 40 gram walnoten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 1 zakje bakpoeder en tenslotte niet te vergeten 1 eetlepel kaneel!

Zo maak je de pompoencake

Rooster eerst de pompoen in kleine stukken in 20 minuten gaar in de oven op 180 graden. Pureer de afgekoelde pompoen in een keukenmachine. Voeg de eieren toe en mix dit kort mee.

Voeg dan alle andere ingrediënten toe. Bak de pompoencake in 40 minuten bruin in een voorverwarmde oven op 175 graden. En de cake is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Eet smakelijk!

Pompoen-wortel soep

Een van mijn favoriete hartige recepten met pompoen is pompoen-wortelsoep. Vaak maak ik een grote pan en vries de helft in.

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 500 gram boswortelen
  • Bio bouillonblokje zonder gist
  • 2 centimeter gember
  • 2 centimeter kurkurma (geelwortel)
  • eetlepel kaneel
  • theelepel olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel sambal
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je de soep

Rooster eerst de pompoen en wortels in kleine stukken in 20 minuten gaar in de oven op 180 graden. Je kunt de pompoen en wortelen met schil gebruiken. Snijd de uien, knoflook, gember en kurkuma in stukjes en fruit ze even. Kook alles in de pan met bouillon gedurende een half uur. Voeg sambal en kaneel naar smaak toe. Pureer de afgekoelde soep tenslotte in een keukenmachine. Serveer de soep met koriander of peterselie! Zie hier voor een net iets ander recept voor pompoensoep.