Kippenbouillon met gezonde botten en merg

Nu het Coronavirus ook Nederland heeft bereikt, is het nog belangrijker om een goede weerstand te hebben! In de Chinese geneeskunde is de bottenbouillon van rund, lam of kip bij uitstek een goede weerstand opbouwer! De kippenbouillon versterkt de (yange) energie, heeft een zoete smaak, geeft ook kracht en verwarmt. Kip heeft een sterke energie- en bloedopbouwende werking. Kippenbouillon versterkt vooral de stofwisseling en de nieren, maar werkt ook op de maag. De groentes en kruiden geven deze bouillon tegelijkertijd een reinigende, vocht afvoerende en ontspannende werking. En kippenbouillon helpt ook bij het herstel na een bevalling en geeft een moeder ondersteuning bij borstvoeding.

Ingrediënten en bereiding van de kippenbouillon

Trek de bouillon van:

  • 1 biologische soepkip of anders 3 biologische kippenbouten
  • ongeveer 4 liter zuiver water
  • 5 laurierblaadjes
  • 5 gram foelie
  • 2 gram tijm
  • flinke koffielepel jeneverbessen
  • 3 stuks steranijs (of 1 koffielepel anijszaad)
  • koffielepel venkelzaad
  • eetlepel gojibessen
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • eetlepel geraspte geelwortel (kurkuma)
  • ½ citroen met schil en vruchtvlees

Laat de bouillon minimaal vier uur op laag vuur koken. Na vier uur kun je het vlees nog eten. Maar nog beter is om de kippenbouillon veel langer te laten koken tot 24 uur! Dan wordt alle voedingswaarde uit de botten en merg getrokken!

Bewaren

De kippenbouillon wordt meestal in een grotere hoeveelheid gemaakt en nadien bewaard. Om bederf te voorkomen de volgende tips:

  • Voeg direct zout toe na het zeven: Keltisch/zee/kruidenzout.
  • Koel de bouillon snel door het in koud water te zetten zonder deksel op de pan.
  • Koel bewaard bij ongeveer 4 graden (en gezouten), ongeveer 3 dagen houdbaar.
  • Afgekoelde bouillon kan ingevroren worden.  Laten afkoelen en in de diepvries in glazen potten bewaren.
  • Kokend heet, kan bouillon ingemaakt worden in een glazen pot met een twist off deksel.

Hieronder volgt een suggestie voor de groenten. Uiteraard je kunt zelf ook andere groenten toevoegen.

Maak vervolgens de soep 10 minuten met onderstaande groentes:

  • 1 flinke knolselderij
  • 3 flinke (winter)wortels
  • 2 flinke uien
  • (zeezout)

Voeg de laatste 10 minuten toe:

  • ½ bleekselderij
  • Eventueel extra zeezout

Maak de soep af door het te garneren met peterselie. Peterselie bevat heel veel vitamine C. Daarom dus heel goed voor de weerstand! Eet smakelijk!