Voor jonge ouders

Je leven verandert ingrijpend als je moeder wordt. Een vriendin die als eerste moeder werd in onze vriendinnengroep zei eens: ik ben moe-der. Tijdens mijn zwangerschap hoorde ik vaak goedbedoelde opmerkingen als: geniet nu nog maar van de rust, straks is er stress en is het over. Ik dacht toen: dat zal vast wel meevallen. Bijna drie jaar later, moet ik zeggen dat ik me niet eerder zo moe heb gevoeld. Als ik in de spiegel kijk, zie ik vermoeidheid in mijn ogen en zelfs mijn haar is moe.

Aandacht voor stress

Ik hoef je niet te vertellen dat vermoeidheid funest is voor jezelf, je relatie en je kindje. Vermoeidheid en in het geval van prille ouders oververmoeidheid, leidt tot prikkelbaarheid, nog meer moeheid en stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je liever niet wilt zitten. Met mindfulness leer je hoe je hiermee kunt omgaan. Je geeft aandacht aan stress door daar bewust bij stil te staan. Als je dit consequent doet, kun je stress steeds beter hanteren en steeds minder stress ervaren. Hierna lees je wat je kunt doen.

S.T.O.P.

S.T.O.P. staat voor:
S – Stop met waar je op dat moment mee bezig bent (uiteraard alleen als het kan)
T – Take a breath; ga met je aandacht naar je ademhaling en volg je in- en uitademing
O – Observeer de situatie en vooral ook wat je bij jezelf ervaart
P – Proceed; ga verder op een voor jou passende manier.

Deze tip heb ik een keer opgepikt van Deepak Chopra. Ik vind het een mooie manier om even uit de situatie te stappen en te overzien wat er nu werkelijke aan de hand is. De ademhaling is hierbij een mooi instrument. Een anker waarnaar je terug kunt om in het huidige moment te komen en te blijven. Het helpt je om juist op een moment dat je het nodig hebt, contact te maken met jezelf. En uiteindelijk een beslissing te nemen die meer bij je past. Succes!

Photocredits: Julia Ruijter