Waar laten zijn

De afgelopen zomer heb ik besteed aan het dieper toelaten van wat er in het verleden al gebeurd is. Daarmee bedoel ik dat ik eerder niet helemaal waar durfde te laten zijn hoeveel pijn ik ooit ervaren heb en dat ik dat nu wel steeds meer kan. Rusten in ‘Zijn’; de diepe oergrond waar alles uit bestaat en verschijnt als alles, is een kunst die ik leer bij Zijnsoriëntatie. In een volgende blog vertel ik hier meer over.

Hoe doe je dat?

Wat ik ontdekte tijdens de zomerretraite van de School voor Zijnsoriëntatie is dat je alleen kunt rusten in zijn als alles waar mag zijn. Zo merkte ik op dat ik pijn voelde en de eerste dagen dacht: dit kan het niet zijn. Want in Zijn leek het mij dat alles blij, fris en open zou moeten zijn. Een soort bliss. En niet de fysieke pijn die zich steeds aandiende. En precies die pijn waar laten zijn bleek de sleutel. Toen ik dat deed, nam de fysieke pijn een aantal seconden enorm toe; er kwam een diepe snik en ik landde in tedere zachtheid.

EMDR als hulpmiddel

Iets wat ik ook gedaan heb in de zomer zijn holistische EMDR sessies. Deze gerichte trauma verwerkingssessies, helpen je om die delen in jezelf die je niet aan wilt kijken, onder begeleiding wél aan te kijken. Doordat het een methode is die gebruik maakt van je hersenfuncties worden cognities (vastzittende gedachten) getransformeerd. Wat zoveel wil zeggen dat je de oude overtuiging niet meer hebt. Een wonderlijk proces van heling. EMDR is een geprotocolleerde behandelprocedure gericht op het verzwakken van emotioneel beladen herinneringen aan gebeurtenissen in het verleden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het werkt. Het helpt me om waar te laten zijn wat ik eerst niet durfde. Het vraagt namelijk moed. Zeker wanneer je ergens wel weet dat je het een en ander in de zogenaamde ‘kelder’ hebt opgeslagen van je onderbewustzijn.

Wat brengt het me?

Meer ontspanning, ook meer pijn en verdriet en geestelijke rust. En met name licht. Ik merk dat ik er lichter van ga leven. En dat ik terugkrijg dat ik er lichter en jonger uitzie.

Mocht jij ook meer in contact willen komen met jouw licht en de moed hebben om een laagje dieper te gaan, ik begeleid deze processen bij Lichaamswerk Amsterdam.