Bevallingssessie met partners

Afgelopen weekend begeleidde ik weer een bevallingssessie met partners. Ik kijk altijd met veel plezier naar deze sessie uit. Niet alleen om de partners achter de zwangeren te ontmoeten, maar ook omdat de vrouwen mij van tevoren vaak voorzichtig vertellen dat hun partners niet zoveel hebben met mindfulness. Ikzelf maak mij er niet zo druk om. Waar het mij om gaat is dat zowel de zwangeren als de partners een goed gevoel hebben bij de bevalling. We werken vooral aan vertrouwen, de rol van de partners en dat ze als team, oneerbiedig gezegd, deze ‘klus’ kunnen klaren. Want… bevallen doe je samen.

Machteloos gevoel

Ondertussen heb ik veel (jonge) vaders gesproken en ze vertelden me bijna allemaal hoe machteloos ze zich voelden. Hun geliefde in pijn te zien, dat is niet niks. In de sessie bespreek ik hoe belangrijk de rol van de partner eigenlijk is. Om niet in de paniek te schieten en vooral rustig te blijven. Om vertrouwen te blijven uitstralen, dat het allemaal wel goed komt. En hoe ze hun vrouw actief kunnen bemoedigen. Soms door alleen hun aanwezigheid.

Intunen op baby

Tijdens het bevallen ben je niet alleen aan het werk. Je baby werkt net zo hard mee. Van dit gegeven schijnen we vaak niet doordrongen te zijn. Zeker als we overvallen worden door helse pijnen. Belangrijk is om juist tijdens deze momenten te proberen ‘ingetuned’ te blijven, met je kindje voor ogen. Door dichtbij de signalen van je lichaam te blijven. Ook al wil je in je hoofd op dat moment weg en komen er gedachten als: ik wil of kan dit niet! Toch lukt het sommige vrouwen, en gelukkig steeds meer, om vol te houden en voorbij te gaan aan dit moment. Door te blijven denken aan hun baby, die steeds dichterbij komt. Door het grotere doel niet uit het oog te verliezen.

En de vaders…bijna allemaal vertellen ze me achteraf dat ze toch ‘iets’ opgepikt hebben uit de sessie. Wat dat dan ook mag zijn ;o) Lees meer op kusum.nl/Sharda.

Photocredits: Pixabay