Vergeten gezonde groenten

Wat zijn vergeten groenten? Pastinaak is inmiddels een bekende groente en schorseneren ook. Maar ik ontdekte onlangs weer twee nieuwe knollen: de aardpeer en de koolraap!

Koolraap

In mijn buurt, de Pijp, zijn er veel buitenlandse groentewinkels. Ik vind het altijd leuk om nieuwe en exotische groenten uit te proberen, want je hebt in deze winkels keuze te over! Een paar weken geleden liep ik langs de Marokkaanse winkel en zag ik een onbekende knol liggen. Uit navraag bleek het een koolraap te zijn, een groente die maar twee keer per jaar uit Marokko wordt aangeleverd. De koolraap uit Nederland smaakt volgens mij bijna hetzelfde. Volgens de mannen uit de winkel is de kooktijd gelijk aan die van een aardappel.

 Koolraap

Aardpeer

Afgelopen weekend kwam ik nog een andere vergeten groente tegen; de aardpeer. Ik was bij Genco, mijn Turkse buurtsuper (Genco heeft overigens in de hele stad filialen). Naast een ruim assortiment aan verse kruiden, humus, olijven en halal vlees vind je hier veel groenten. Ik zag weer een onbekende knol. Een vrouw in de winkel vertelde me dat het een aardpeer was en dat zij het altijd met kruiden en crème fraîche op brood eet. Ze zei ook dat de groente een gezonde darmflora bevordert en goed is voor mensen met suikerziekte. Volgens haar lijkt de aardpeer qua smaak op een artisjok. Ik nam er direct twee mee, want ik was heel benieuwd!

aardpeer

Ovenschotel van vergeten groenten

Op een regenachtige dag maakte ik deze ovenschotel van de beide knollen en een zoete aardappel, met ui, knoflook, zout, peper en verse marjolein van ons balkon. Giet hier een flinke scheut olijfolie over en klaar is kees. De schotel moet wel een uur op 200 graden in de oven staan. Roer de groenten zo nu en dan door zodat ze evenveel garen en kleur krijgen. Vooral de koolraap heeft tijd nodig om gaar te worden. De volgende keer denk ik dat ik de groenten eerst kort kook, dan is 45 minuten voldoende. Samen met bijvoorbeeld gestoofte peertjes en reepjes kalkoen is het een heerlijke maaltijd. Eet smakelijk!

Hier vind je recepten voor gerechten met aardperen en koolraap!