Voedsel voor onderweg
“Fast food”en “kant-en-klaar” voedsel is voor de moderne mensen haast een must geworden door ons drukke leven.
Snelle keuken
In de snelle keuken wordt gewoonlijk gewerkt met veel of zelfs geheel kant-en-klare producten. Jammer genoeg is de vitaliteit van voorbewerkt voedsel vaak totaal vernietigd. Vrijwel altijd is er sprake van ernstig aroma- en vitamineverlies en soms bederf. Aromaverlies wordt door de producent opgevangen door het overdadig gebruik van zout, scherpe kruiden en veel slechte vetten. Kant-en-klare producten zijn ook altijd duurder.
Vers gekookte maaltijd
Een volledig vers gekookte maaltijd heeft daarom mijn voorkeur! Daarbij, het is zeker mogelijk om snelle maaltijden met vers voedsel te bereiden. Gebruik dan in ieder geval elke dag een royale portie groenten. In de Chinese voedingsleer bestaat een maaltijd meestal uit licht “gekookt” voedsel en het bevat groene groentes en een kleine hoeveelheid rauwe kiemen. Je kunt makkelijk bepaalde basisbereidingen voor meer dagen klaarmaken zonder noemenswaardig verlies van vitaliteit. Denk aan:
- Bouillon
- Meeste graanbereidingen
- Diverse eiwitrijke bereidingen.
Deze ingrediënten kunnen later, op het gewenste tijdstip, aangevuld worden met verse ingrediënten.
Voedsel koken voor vijf dagen
Een voorbeeld:
Dag 1: Kook linzen, doe er kruiden en kombu (zeewier) bij en maak op smaak met shoyu (Japanse sojasaus). De eerste dag wordt deze bereiding als zodanig gebruikt (met bv gekookt graan en groenten).
Dag 2: De basisbereiding van linzen vul je aan met groenten of granen naar keuze.
Dag 3: De linzen gebruik je als basis voor een ongebakken paté, door bijvoorbeeld verse tuinkruiden en tahin toe te voegen. Dit gerecht is lekker op brood.
Dag 4: Eet de paté bij een warme maaltijd
Dag 5: De vijfde dag kan de paté gemengd worden met bijvoorbeeld gebakken ui, wortel en champignons en daarna gebakken in de oven. Dit kun je serveren met licht gekookte, verse groentes.
Voorwaarde is dat tussendoor de resten van de eerste en derde dag direct goed gekoeld worden!
Het is handig om één dag in de week gerichte aandacht aan voeding te besteden. Bijvoorbeeld die dag worden de meest elementaire boodschappen gedaan en bewerkelijke basisbereidingen uitgevoerd, zoals de bouillon en de peulvruchten en/of tempé. Voor de rest van de week maak je eventueel een weekindeling.
Basis ingrediënten
Basis ingrediënten zijn:
- Bouillon in pot met een vacuümdeksel
- Volle granen
- Verse peulvruchten
- Pickles
- Tempé
Wil je meer weten over de Chinese Voedingsleer? Lees dan deze blog