De herfst met de longen en dikke darm in de hoofdrol

Het komende jaar ga ik per seizoen in op het element, de meridianen en voeding die daarbij past uit de Chinese voedingsleer. Ik heb mij de afgelopen jaren verdiept in deze voedingsleer om naast shiatsu voedingsadviezen te kunnen geven. Mijn eerste blog gaat over de herfst, het seizoen van het metaal element. In de vijf elementen leer van de Chinese geneeskunde en voedingsleer vallen onder het metaal element de long- en dikke darm meridiaan.

herfst

Samentrekkend voedsel in de herfst

Herfst is het seizoen van oogst, het naar binnen keren en op de winter gaan voorbereiden. Het voedsel van dit seizoen is samentrekkend qua werking. Voeding die samentrekkend werkt: zuurdesem brood, zuurkool, olijven, pickles, prei, adukibonen, umeboshi (ingelegde Japanse pruimen), rozenbottel thee, azijn, kaas, yoghurt, citroenen, lime, grapefruit, zure appels, pruimen en druiven.

Kookmethoden in de herfst

De kookmethoden zijn langer en meer gefocust qua voorbereiding. Kook met minder water op een lagere temperatuur, voor een langere tijd. Dit brengt de focus naar binnen. Bitter en zout eten brengen de energie naar binnen en naar beneden. Die smaken kun je langzamerhand ook gaan gebruiken.

Herfst : scherpe smaken en witte kleur

In de herfst is de smaak scherp en kleur wit belangrijk. Scherpe voedingsmiddelen helpen om slijm op te lossen. Gebruik naast pepers en chili e.d. ook iets wits (kleur metaal element) zoals knoflook, ui, raap, gember, kool, radijs, daikon radijs, mierikswortel, witte peper.

Donkergroene en oranje groenten

Ook donkergroene en oranjegouden groenten zijn geschikt in de herfst. Ze geven bescherming door hun vitamine A, beta caroteen. Ook goed tegen kanker! Dit zijn: wortel, pompoen, flespompoen, broccoli, peterselie, raap, graan of gierst, waterkers en brandnetel en de wat minder bekende bladgroenten zoals mustard greens, common green, blue green en toortsblad . Vooral de groene groenten zijn belangrijk door de chlorofyl: gaat virussen tegen en reinigt de longen. Ze bevorderen ook de vertering van proteïne en vetten.

Recept voor de herfst

Een pompoensoep met knoflook, ui en gember en mierikswortel past daarom goed in dit seizoen! Zie mijn recept voor pompoensoep. Eet smakelijk!

Bron: Healing with whole foods – Paul Pitchford