Glutenvrij festival
Wat heb ik te zoeken op een glutenvrij festival? Met die vraag bezocht ik afgelopen zondag 29 mei het eerste glutenvrije festival ‘Frank en vrij’. Het festival vond plaats in Undercurrent, een prachtig gelegen hotspot in Amsterdam Noord.
Hype?
Toen ik vertelde dat ik naar een heus festival zou gaan alleen over glutenvrij eten, kreeg ik verschillende reacties. Volgens sommigen had glutenvrij eten werkelijk geholpen bij allerlei kwalen. Anderen zeiden: “ Ik heb er niks mee, het is weer zo’n hype”.
Eén ding is mij heel duidelijk geworden. Als je aan coeliakie (glutenallergie) lijdt, beheerst dat je leven. En dan ben je blij met al die lekkere producten die je hier kan krijgen en die echt 100% glutenvrij zijn. Dat is geen kwestie van meedoen met een hype.
Lezing
De impact van een glutenvrij leven drong goed tot mij door tijdens de lezing door Gaby Herweijer. Zij is diëtiste en helpt mensen met coeliakie, maar ook met PDS (prikkelbaar darmsyndroom) en met glutensensitiviteit. Dit zijn allemaal verschillende darmproblemen waarbij een glutenvrij dieet kan helpen. Door de ‘glutenvrijhype’ wordt dit allemaal nogal door elkaar gehaald.
Wat ik ook leerde: Als je gluten wilt of moet vermijden moet je een kei worden in het lezen van etiketten. Op een glutenvrijlogo kun je niet honderd procent rekenen.
Ontdekkingen
Maar ook voor mij als niet-coeliakiepatiënt waren er ontdekkingen. Ik werd blij van alle oogstrelende taartjes, pannenkoekjes en salades die waren uitgestald op de foodmarkt. Een voor mij nieuw product is sorghum (wondergrain), een graan dat oorspronkelijk uit Afrika komt en op rijst lijkt. Eerlijk gezegd smaakte mij dit beter dan de glutenvrije quinoapasta die ik meekreeg en ’s avonds thuis maakte. En ik ga ook zeker nog een recept met gepofte zoete aardappel met quinoasalade maken.
Een leuk verrassing was het bestaan van een Glutenvrije winkel in Amsterdam. Binnenkort lees je hier meer over!
Wil je meer ontdekken over glutenvrije producten?
www.gluut.nl (de glutenvrije verzamelsite)
Photocredits: Manon Oosterhof