Doorschieten in perfectionisme

“Goed is goed genoeg”; dat hoor ik mijzelf regelmatig zeggen. Ik probeer mezelf dan af te remmen. Ik kan namelijk eindeloos blijven schaven aan een artikel of een cursus waar ik aan bezig ben. Als een spin in een web dat nog net niet volmaakt is. Heel onhandig als er een deadline nadert. Juist als de tijdsdruk toeneemt is het wijsheid om niet door te schieten in mijn perfectionisme, maar dat lukt niet altijd.

Waardevolle eigenschap

Streven naar perfectie is natuurlijk niet fout. Ik vind perfectionisme een waardevolle eigenschap. Als ik heel secuur aan het werk ben, geeft mij dat voldoening. Ik houd er ook van om een product nog mooier te maken en te zien dat ik anderen een plezier doe. Gordon L. Flett en Paul L. Hewitt, twee hoogleraren psychologie uit Canada, deden onderzoek naar perfectionisme en schreven er een boek over. Hun definitie van normaal perfectionisme is als volgt: “Streven naar een redelijk en realistisch prestatieniveau dat leidt tot een gevoel van zelfvervulling en eigenwaarde.”

Objectief

Wanneer is iets goed? Objectief kijken, dat is wat je zou moeten doen om te beoordelen wanneer een opdracht of product goed is en dus af. Maar tijdens een maakproces kunnen stiekem heel andere normen de overhand krijgen. Ik laat mij leiden door strenge regels die ik mijzelf opleg. Die regels moeten mij doen geloven dat het mogelijk is om bijvoorbeeld nooit een schrijffout te maken en ten allen tijden volledig te zijn. Een onrealistische wens natuurlijk.

Angst

Wat gebeurt er precies dat een gezond verlangen naar verbetering omslaat in een dwingende behoefte alles goed te doen? Het gebeurt vooral op het moment dat ik in de openbaarheid moet treden met mijn werk. Een gevalletje faalangst, zou ik zeggen. Perfectionisten kunnen namelijk perfectie van zichzelf eisen, maar ze kunnen ook denken dat anderen perfectie van hen verlangen. Waarom? Dat komt o.a. uit angst om anderen teleur te stellen.

Omgaan met perfectionisme

Heb jij net als ik ook wel eens last van je perfectionisme? En zou je beter met deze eigenschap om willen gaan? Op 10 december geef ik voor de tweede keer een workshop om perfectionisme minder als een strijd te zien.

Photocredits: Pixabay