Perfect bestaat niet

“Nobody is perfect, but my name is nobody”. Natuurlijk, niemand is perfect. Maar toch denk je dat deze wijsheid niet voor jou geldt. Een perfectionist heeft namelijk de overtuiging dat het werkelijk mogelijk is om foutloos door het leven te gaan. Je wilt niet alleen de wereld om je heen verbeteren, je denkt dat je alles en iedereen in de hand kunt houden.

Stress

Iedereen heeft in meer of mindere mate een perfectionistische kant. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, heeft dat zeker ook voordelen. Zonder perfectionisme geen vooruitgang. Als onze voorouders hun simpele onderkomens goed genoeg vonden, leefden we wellicht nog in grotten. Maar in onze moderne tijd worden vooral de negatieve gevolgen van onze perfectiedrang zichtbaar. Perfectionisten hebben een grotere kans op depressie en op angststoornissen. Perfectionisten denken trouwens vaak dat ze last zullen krijgen van stress als ze iets niet perfect doen. Maar het is andersom: Je krijgt stress omdat je iets perfect moet doen.

Uit de strijd

Perfectionisme kun je zien als een cirkel van strijd. Als je blijft geloven dat je harder je best moet doen om een perfect leven te hebben, geef je jezelf niet de kans om te groeien. Ik heb ontdekt dat je de cirkel kunt doorbreken. Net als veel anderen maakte ik eerst de fout om mijn werk sneller en onzorgvuldiger te doen. Tot ik in de gaten kreeg dat ik in dezelfde strijd terecht kwam. Inderdaad, toegeven dat ik niet perfect ben, valt niet mee.

Workshop

Hoe je wel de cirkel van perfectionisme kunt doorbreken, leg ik uit in mijn workshop ‘Perfectionisme zonder strijd’. De methode die ik gebruik is dus niet gebaseerd op het bestrijden van perfectionisme. Ik leer je vooral hoe je anders kunt omgaan met je angst om te mislukken. En de angst om te slagen!

De workshop vindt plaats op zaterdag 10 december. Details kun je vinden op mijn website (Perfectionisme). Je kunt de workshop ook individueel boeken.

Photocredits: Pixabay.com