Bij jezelf komen door intuïtief schilderen

Intuïtief schilderen doe ik al jaren en het fijne ervan is dat je geen goede schilder hoeft te zijn. Nu de herfst vordert en de maatregelen rondom Covid 19 verscherpt zijn, heb ik daar weer meer ruimte voor. Wat houdt intuïtief schilderen eigenlijk in?

Loskomen van je denken

Intuïtief schilderen kan ook wel als een proces gezien worden waarin je loskomt van je denken. Dit betekent onder andere dat je meer rust zult ervaren in het dagelijkse leven, maar ook dat je dichter bij jezelf komt te staan. Daarnaast weerspiegelt een intuïtief schilderij eigenlijk de verlangens, kwaliteiten en blokkades van de schilder. Het schilderproces is daarom ook vaak emotioneel van aard. Tijdens het schilderen geldt: ‘alles mag niets moet’.

Zelf materialen bepalen

Je mag bijvoorbeeld zelf bepalen welke materialen je gaat gebruiken. Denk hierbij aan kwasten, penselen, paletmessen, potloden of gewoon je handen. Ook maakt het niet uit wat anderen denken over jouw schilderij, want bij intuïtief schilderen is het resultaat onbelangrijk.

intuïtief schilderenWat bereik je ermee?

Deze manier van schilderen helpt om even helemaal tot rust te komen. Je werkt namelijk zonder prestatiedruk. Daarnaast helpt een intuïtief schilderij bij de ontwikkeling van jouw persoonlijkheid, waardoor je leven vaak meer betekenis krijgt. (Bron)

Mijn eigen ervaringen

Tijdens de keren dat ik intuïtief heb geschilderd kon ik me helemaal in het schilderen verliezen. Ik ervoer emoties en kwam bij gevoelens waar ik in het dagelijkse leven niet bij kom. Het eindresultaat is vaak verrassend en ik heb verschillende schilderijen ook opgehangen in mijn huis. Een schilderij staat vaak voor een fase waar ik mij in bevind of is het een uiting van emoties.

Woede en depressieve gevoelens

Ik herinner me dat ik tijdens een depressie intuïtief schilderde en bij een diepe woede terecht kwam. Ik kon de woede heel goed voelen, iets wat mij niet vaak gebeurt. Nadien werd mijn depressie minder en het voelde alsof het schilderen hier een belangrijke stap in was geweest.

Wil je zelf intuïtief gaan schilderen? Doe dat dan de eerste keer in ieder geval onder begeleiding. Er zijn verschillende aanbieders in en rond Amsterdam.