Ontbijten als een keizer

In de Chinese voedingsleer is het ontbijt de belangrijkste maaltijd. Je hebt het wellicht weleens gehoord: ontbijten als een keizer, lunchen als een koopman en dineren als een bedelaar. Volgens de Chinese orgaanklok is de optimale tijd om te ontbijten tussen 7 en 9 wanneer de milt het actiefste is, maar het kan ook ook tussen 9 en 11, als de maag het actiefste is.

Meest uitgebreide maaltijd van de dag

Het ontbijt zou daarom de meest uitgebreide en voedzame maaltijd van de dag moeten zijn. Maar wel eenvoudig en gebalanceerd. Dus eet liever geen melkproducten of muesli, fruit (zijn koelend), of eet te snel (tussendoor). Het is belangrijk om goed te kauwen. Een belangrijk principe om de vertering te bevorderen is om met warm en goed voorgekookt voedsel te ontbijten.

Het ontbijt is de starter van de dag en bepaalt het verloop van de dag. De nadruk moet liggen op eenvoud, minimale combinaties, goede verteerbaarheid, juiste temperatuur en het nuttigen in een ontspannen sfeer.

Verschillende suggesties voor het ontbijt

Je kunt qua ontbijt steeds voor verschillende gerechten kiezen. Dat maakt het afwisselend en elk gerecht heeft zijn eigen kwaliteiten! Je kunt afwisselen tussen granen, eiwitten en vetten.

  • pap op basis van water met volle granen of vlokken
  • groentesoep (met of zonder graan)
  • misosoep (met of zonder graan)
  • meelpap (bv polenta) of pannekoeken
  • een eiwitrijke aanvulling kan zijn: peulvruchten, zaden of gefermenteerde soja zoals tempé
  • een olierijke aanvulling kan zijn: zaden, olijfolie, kokosolie of noten
  • Voor meer suggesties: lees het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler.

Havervlokken pap

Hieronder geef ik je het recept voor een haverpap. Ik eet deze pap in de herfst en in de winter en het is een heerlijke start van de dag!

Ingrediënten

  • 2 koppen havervlokken (hele vlokken)
  • citroenschil geraspt
  • 4 koppen water
  • zeezout

Rooster de havervlokken eerst en kook ze met twee keer zoveel water. Doe er geen deksel op want dan kan het overkoken. Houd de pap goed in de gaten. Laat de pap minstens 30 minuten koken om het verteerbaar te maken. Als de pap gaar is kun je er groenten of kruiden aan toevoegen. Het is heel goed om iets groens toe te voegen. Of wortel of pompoen. Je kunt ook kaneel en citrus aan de pap toevoegen.

Eet smakelijk!