Kippenbouillon met gezonde botten en merg
Nu het winter is en de griep en corona nog in het land, is het nog belangrijker om een goede weerstand te hebben! In de Chinese geneeskunde is de bottenbouillon van kip bij uitstek een goede weerstand opbouwer! De kippenbouillon versterkt de (yange) energie, heeft een zoete smaak, geeft ook kracht en verwarmt. Kip heeft een sterke energie- en bloedopbouwende werking. Kippenbouillon versterkt vooral de stofwisseling en de nieren, maar werkt ook op de maag. En kippenbouillon helpt ook bij het herstel na een bevalling en geeft een moeder ondersteuning bij borstvoeding. Zelfgemaakte kippenbouillon is het lekkerste! Hieronder het recept.
Ingrediënten en bereiding van de kippenbouillon
Trek de bouillon van:
- Vier kipkarkassen (van Ekologische slager Siem van der Gragt)
- ongeveer 4 liter (gezuiverd) water
- 5 laurierblaadjes
- 5 gram foelie
- 2 gram tijm (Sal verde van Amanprana)
- flinke koffielepel jeneverbessen
- 3 stuks steranijs (of 1 koffielepel anijszaad)
- koffielepel venkelzaad
- eetlepel gojibessen
- 1 eetlepel geraspte gember
- eetlepel geraspte geelwortel (kurkuma)
- ½ citroen met schil en vruchtvlees
Laat de bouillon minimaal vier uur op laag vuur koken. Na vier uur kun je de bouillon al eten. Maar nog beter is het om de kippenbouillon veel langer te laten koken tot 24 uur! Dan wordt alle voedingswaarde uit de botten en merg getrokken!
Bewaren
De kippenbouillon wordt meestal in een grotere hoeveelheid gemaakt en nadien bewaard. Om bederf te voorkomen de volgende tips:
- Voeg direct zout toe na het zeven: Keltisch/zee/kruidenzout.
- Koel de bouillon snel door het in koud water te zetten zonder deksel op de pan.
- Koel bewaard bij ongeveer 4 graden (en gezouten), ongeveer 3 dagen houdbaar.
- Afgekoelde bouillon kan ingevroren worden. Laten afkoelen en in de diepvries in glazen potten bewaren.
- Kokend heet, kan bouillon ingemaakt worden in een glazen pot met een twist off deksel.
Hieronder volgt een suggestie om van de bouillon een soep te maken met groenten. Uiteraard kun je ook andere groenten toevoegen.
Kook onderstaande groenten 10 minuten mee:
- 1 flinke knolselderij
- 3 flinke (winter)wortels
- 2 flinke uien
- (zeezout)
Voeg de laatste 10 minuten toe:
- ½ bleekselderij
- Eventueel extra zeezout
Maak de soep af door het te garneren met peterselie. Peterselie bevat heel veel vitamine C. Daarom dus heel goed voor de weerstand! Eet smakelijk!