Havermoutpap voor winterochtenden
Ik eet het hele jaar havermoutpap. Maar vooral in de winter is warme havermoutpap een heel gezond ontbijt. Het is goed voor je lijf om op te warmen en de haver bevat veel gezonde kwaliteiten. En de havermoutpap is trouwens goed verteerbaar en geeft je een energieboost voordat je aan het werk gaat.
Kwaliteiten haver
Haver heeft in de Chinese geneeskunde verschillende kwaliteiten. Haver is warm, zoet en een beetje bitter, herstelt het zenuwstelsel en voortplantingsstelsel, kalmeert, bouwt energie en bloed op en reguleert de energie. Het bevat heel veel selicium- kiezelzuur en dat is goed voor bot en bindweefselopbouw.
Het zit vol met vezels en geeft je de hele ochtend energie. Ook granen zoals quinoa en boekweit helpen om je lichaam warm te houden van binnen. Daarnaast zijn volkoren rijst en volkoren pasta betaalbare en gezonde opties.
Toevoegingen havermoutpap
Je kunt de havermout met water, melk of met een plantaardige drank opwarmen. Denk daarbij aan haver-, amandel- of sojamelk. Je hoeft de pap maar heel kort op te warmen, het is dus ook een goed ontbijt als je weinig tijd hebt. Maak je havermout extra gezond door er noten, zaden en fruit aan toe te voegen. Dit zorgt voor gezonde vetten en vitamines. Wat dacht je van rauwe gepelde zonnebloempitten, chiazaad, hennepzaad, pompoenpitten of walnoten stukjes? Voeg een beetje kaneel of seizoensfruit zoals appel of peer toe voor extra smaak. Wat ook lekker smaakt bij havermoutpap is handsinasappel, kiwi, blauwe bessen of framboos. Je kunt de vruchten ook meekoken.
Zelf gemaakte havermelk
Je kunt ook jouw eigen gemaakte havermelk gebruiken:
Ingrediënten en bereidingswijze
- 80 gram havervlokken fijn (80 gram of meer gram per liter water)
- Halve liter water
- Kook de haver met water op laag vuur gedurende 30 minuten. Doe geen deksel op de pan om overkoken te voorkomen,
- Haal de haver eruit en het vocht is de vervanger voor melk en ook lekker in de koffie.
- Van de rest kun je havermoutpap voor jezelf maken.
Eet smakelijk en gezond!