Voor jezelf zorgen tijdens de winter

In mijn vorige blog gaf ik je tips over hoe je extra licht tijdens de winter kunt opdoen. In deze blog wil ik meer ingaan op de rol van beweging en voeding. Uit ervaring weet ik dat het moeilijk is om goed voor jezelf te zorgen als je moeite met deze donkere periode hebt of zelfs depressieve klachten. Maar in de donkere maanden januari en februari is dit juist belangrijk!

Wandelen, fietsen en hardlopen

In de winter probeer ik voldoende beweging te krijgen en wandel of fiets ik minimaal een half uur per dag. Vaak vind ik het in die periode lastig om vroeg mijn bed uit te komen omdat het nog donker is. Het kan dan helpen om iets later op te staan zodat het al licht is en direct naar buiten te gaan. Of tijdens de pauze van mijn werk of studie te gaan wandelen. Ook probeer ik elke week te gaan hardlopen in het Vondelpark met vriendin Marije. Samen rennen is gezelliger en vergroot de kans dat je het volhoudt! Ik merk dat je letterlijk en figuurlijk uit je hoofd gaat en met je voeten op de grond komt. Dat helpt goed als je sombere gedachten hebt of veel maalt.

Yin Yoga

Verder volg ik wekelijks minimaal een yin yoga les bij Blue Birds Yogazentrum. Het fijne is dat deze rustige vorm van yoga je lichaam soepeler maakt en de aandacht naar binnen brengt. Zeker als je de neiging hebt somber te zijn brengt deze vorm van yoga je in contact met jouw lichaam en uit jouw hoofd.

Extra vitamines en mineralen in de winter

Zoals ik in mijn vorige blog schreef hebben we in de winter vaak een tekort aan vitamine D. Het zit in boter, margarine, halvarine, volle melk (producten), vette vis en lever. Ook kan het goed zijn om extra mineralen en vitamines te nemen die de immuniteit versterken:  dit zijn de vitamines A, C, E en B complex en zink en selenium. Wat betreft het gebruik, vraag wel advies van een deskundige! Voedingsmiddelen met veel mineralen zijn kiemen en zeewier (kelp, kombu, arame). Geconcentreerde vitaminebronnen zijn voedingsmiddelen die chlorofyl bevatten zoals tarwegras of boekweitgras of bijpollen, spirulina en chlorella.

Happy healthy winter!