Kleuren helpt ontspannen

Bij toeval stuit ik erop: een schap vol boeken met kleurplaten in de kantoorboekhandel. Niet voor kinderen, nee, voor volwassenen. Grote en kleine platen, wenskaarten, dieren, stadsgezichten en vooral: spirituele symbolen zoals mandala’s.

Simpel houden

Heb ik iets gemist? Is kleuren soms het nieuwe puzzelen? Een vluchtige zoekactie op internet lijkt dat te bevestigen; het is een hype en het wemelt van de kleurboeken en materialen. Het laat me niet meer los. Maar ik negeer de talloze adviezen over de mooiste kleurplaten en de allerbeste potloden. Een eenvoudig instapmodel met mandala’s van vier euro en een simpel setje kleurpotloden lijken me voor mijn doel goed genoeg.

Ontspannen

Ontspannen door te kleuren’ staat er op de kaft van mijn kleurboek, en dát is wat ik wil onderzoeken na een dag vol kleine en grote beslommeringen. Mijn boek ligt voor me op tafel. Niet vooruitdenken, zeg ik streng tegen mezelf, en kies intuïtief een paars potlood, waarna ik een mandala zonder plan van binnenuit begin in te kleuren.
De paarse kleur blijkt lila. Maar gek genoeg stoort het me niet. Mijn hand beweegt soepel heen en weer over het papier en het potlood krast zacht; het lijkt wel alsof spanning en frustratie daarin vanzelf oplossen. Het wordt stil.

Dieper

De telefoon gaat. Ik neem met tegenzin op, en terwijl ik luister en praat, kleuren de blaadjes en vakjes van de mandala moeiteloos blauw en paars. Een nieuw laagje, diagonaal over de eerste laag, maakt de kleur steeds dieper.

Als ik ophang, ligt er een vrolijke bloem voor me. Hoe zouden mijn hersenen er nu uitzien? vraag ik me af. Ik denk ook als een veelkleurige mandala.

Tips

Uitgeverij BBNC geeft de serie Het enige echte kleurboek voor volwassenen uit. Op het blog kleurvolwassen.nl vind je alles over kleurplaten, potloden, viltstiften en kleurtechnieken. En kijk voor mandalakleurplaten op mandalakleurplaten.

Wil jij zonder veel kosten lekker ontspannen; kleur eens een mandala!

Photocredits: Miriam Notenboom