Hoe je de donkere dagen goed doorkomt

Ik heb gemengde gevoelens bij de donkere dagen voor kerst. Aan de ene kant houd ik van de feestdagen, de kerstboom en ontmoetingen met vrienden en familie. Maar ook is het een periode waarin ik gevoelig voor een depressie ben. Naar schatting enkele honderdduizenden mensen hebben hier ook last van. De winter is daarom voor mij een tijd waarin ik ervoor moet zorgen dat ik in balans blijf. Een belangrijke bijdrage hieraan is extra licht. Extra licht zorgt er ook voor dat mijn vitamine D op peil blijft.

Mijn aanpak voor extra licht

– Naar buiten gaan

Buitenlicht is een hele belangrijke bron van extra licht. Door elke dag aan het begin van de dag even naar buiten te gaan, krijg je meer energie en kun je ‘s avonds al lekkerder in slaap komen. Op zonnige dagen kun je extra vitamine D opdoen door op een bankje te gaan zitten en je handen en gezicht aan het licht bloot te stellen.

– Lichtlamp

In de donkerste periode van de winter doe ik altijd een lichtkuur. Ik gebruik een lichtlamp met een lichtsterkte van 10.000 lux. Als ik er 10 ochtenden gedurende 15 – 20 minuten lang voor zit, heb ik minder last van vermoeidheid en depressieve gevoelens. Je moet wel op een goede afstand van het licht zitten, op 30 cm afstand. Ik lees altijd de krant tijdens dit licht-kwartiertje, en dan vliegt de tijd voorbij. Ik heb zelf zo’n lamp gekocht bij Vos op de Eerste Oosterparkstraat 60. Een waarschuwing: doe het niet langer dan 10 dagen in een donkere periode.

– Voedingsbronnen van vitamine D

In de winter hebben we vaak een energietekort omdat we minder zonlicht hebben. Er zijn verschillende bronnen van vitamine D. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ik vind het heerlijk om elke week een verse haring te eten! Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. De Amerikaanse kastanje champignons (Dole Portobello Mushroom) zijn ook een goede bron van vitamine D.

Deze winter krijg ik extra licht in mijn systeem! En dat dankzij deze adviezen, die voor mij goed werken.