Vervolgbehandelingen ECT en het effect

Twee jaar geleden kreeg vijftien behandelingen Electroconvulsietherapie (ECT) om mijn depressie te behandelen. Na de eerste behandeling werd ik met paniek wakker. Toch besloot ik ondanks mijn bedenkingen door te gaan. Er zaten drie dagen tussen de eerste ECT en de tweede. Vanaf nu zou ik de komende 7 weken elke dinsdag- en vrijdagochtend een ECT behandeling krijgen. Ik was erg benieuwd wat het effect ervan zou zijn!

Tweede ECT

Omdat ik de eerste keer na het insult met veel paniek wakker werd, zag ik erg op tegen de tweede keer. Ik had de nacht voor ervoor weer nauwelijks geslapen. Gelukkig wist ik dat ik deze keer vooraf een beetje slaapmiddel toegediend zou krijgen. Met als doel dat ik rustiger uit de narcose zou ontwaken. Samen met twee andere patiënten en een verpleegkundige liep ik iets na acht uur naar de dagopname.

Zoals gebruikelijk bij ECT kreeg ik een narcose toegediend en werd ik weer wakker op de uitslaapzaal. Gelukkig zonder paniek deze keer! Dat had ook invloed op de rest van de dag. Toen ik terugkwam op de afdeling sliep ik nog een paar uur. Daarna voelde ik me wel duf, maar rustig. De dag erop had ik minder spierpijn dan de eerste keer. Ik had nog wel hoofdpijn maar gelukkig geen geheugenverlies!

Effect van de tweede ECT

Het belangrijkste effect van de tweede ECT was dat ik iets gemakkelijker opstond. En ik nam die dag aan het dagprogramma van de Medium Care afdeling deel. Dat was voorheen niet gelukt. Het was alsof er in mijn hoofd iets aan het veranderen was. Ik voelde me ook helderder.  Mijn partner zag ook direct een klein verschil. Zou dit het begin van het opklaren van mijn depressie zijn?

Op naar de volgende ECT

De dagen voor de derde ECT voelde ik me hoopvol. Natuurlijk wist ik niet wat de volgende ECT mij op zou leveren, maar toch. Tegelijkertijd realiseerde ik mijzelf dat het ook zou kunnen dat verdere verbetering zou uitblijven. Sommige patiënten die ik sprak hadden last van (blijvend) geheugenverlies of hoofdpijn. Van een andere patiënt hoorde ik dat hij ruim 30 ECT behandelingen onderging zonder dat ze veel effect hadden.

Tussen hoop en vrees ging ik de derde ECT tegemoet… Lees in mijn volgende blog hoe het ging!