Meerdere ECT behandelingen

In mijn vorige blogs schreef ik over mijn bedenkingen, de eerste twee behandelingen en de eerste effecten van de ECT die ik twee jaar geleden onderging. In deze blog schrijf ik over het verdere verloop van de rest van de behandelingen. De dagen voor de derde ECT voelde ik me hoopvol, omdat ik al een klein effect voelde.

Elke keer toch spannend

Na de tweede behandeling zou ik in ieder geval nog vier ECT insulten krijgen. Daarna zouden we besluiten of er nog meerdere behandelingen zouden volgen. Elke keer dat ik weer onder narcose werd gebracht was het toch weer spannend hoe ik eruit zou komen. Maar gelukkig had ik geen paniekreacties meer en voelde me steeds minder somber en depressief. Dat hielp me om de volgende ECT insulten met meer vertrouwen tegemoet te zien.

Bijwerkingen ECT

Ondanks dat ik me steeds beter voelde, had ik wel meerdere bijwerkingen. Zo kwam ik tijdens deze periode moeilijk op mijn woorden en had last van korte termijn geheugenverlies. Zo wees een vriend van mij erop dat ik twee weken daarvoor met hem was gaan wandelen; daar herinnerde ik me helemaal niets meer van. Gelukkig wist ik dat de bijwerkingen waarschijnlijk tijdelijk zouden zijn.

Meedoen met het dagprogramma

Na verloop van tijd volgde ik steeds meer onderdelen van het programma overdag. Wat ik vooral fijn vond was de houtbewerking en creatieve therapie bij Ergotherapie. Lekker met je handen bezig zijn en ook een eindresultaat krijgen. Een keer per week kookten we samen met een kleine groep. Daarnaast was sport een belangrijk onderdeel van het programma in het AMC.

Meer contact met mijn omgeving

Naast het actiever deelnemen aan het programma, stond ik meer open voor mijn omgeving. In de eerste tijd zag en sprak ik heel weinig mensen. Het kostte me veel energie en ik zag er tegenop. Maar naarmate de ECT behandelingen vorderden, kreeg ik meer behoefte aan contacten. Ook had ik weer meer zin om in het weekend naar huis te gaan en kreeg ik meer interesse in wat er in de wereld om mij heen gebeurde.

Na de zesde keer werd besloten dat de ECT behandelingen door zouden gaan. Hoe het verder ging lees je in mijn volgende blog!