Steeds meer effect merkbaar

Omdat mijn zware depressie niet opklaarde door medicatie, kreeg ik twee jaar geleden meerdere electroconvulsietherapie (ECT) behandelingen. Toen ik er zes had gehad, besloot ik door te gaan omdat ik heel goed op de ECT reageerde.

Bijwerkingen electroconvulsietherapie

Electroconvulsietherapie heeft wel (tijdelijke) bijwerkingen. Dat is voor iedereen weer anders. Direct na de behandeling kan er sprake zijn van spierpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Ik had in het begin last van hoofdpijn en geheugenverlies. Een andere deelnemer herkende mensen niet die hij kort geleden had ontmoet. Wat ook een gevolg van de ECT is, is dat je moeilijker op je woorden kunt komen. Of dat je trager gaat denken.

Meer positieve effecten

Maar naarmate ik meer ECT behandelingen had ondergaan, merkte ik meer positieve effecten. Het belangrijkste was dat ik weer makkelijker uit mijn bed kwam en een gezonder dagritme kreeg. Ik werd ook een stuk actiever. Ook stond ik weer open voor meer contacten met mijn omgeving. Mijn stemming werd langzamerhand steeds beter. Het glas leek meer halfvol dan half leeg!

Ingrijpend traject van electroconvulsietherapie

Aan de andere kant merkte ik steeds meer hoe ingrijpend het traject van de ECT behandelingen is. Je krijgt twee keer per week in ieder geval een insult en twee keer per week ga je (kort) onder narcose. Er is ook een proces in je hersenen aan de gang en het is belangrijk om het rustig aan te doen tussen de behandelingen! Gelukkig was ik de eerste keer opgenomen in het AMC en werd goed begeleid door de psychiater en verpleging en andere stafleden.

Medicatie erbij

Tijdens het traject bleef ik mijn medicatie slikken om mijn stemming te reguleren. Ook werd er regelmatig bloed afgenomen. Hieruit bleek onder meer dat mijn schildklier te traag werkte. Dit kan ook van invloed zijn op je stemming! Dus daarom ging ik het schildklierhormoon, thyrax, slikken. Gelukkig reageerde ik hier goed op en ging mijn schildklier weer goed werken. Dat heeft volgens mij ook positieve invloed gehad op mijn stemming!

Einde ECT en weer naar huis

Toen ik 12 behandelingen had gehad, werd besloten dat ik er nog 4 zou krijgen en dan definitief naar huis zou gaan. In mijn volgende blog schrijf ik over periode na de ECT behandelingen.