Mijn eigen ervaringen

In deze blog ga ik in op mijn eigen ervaring met de resultaten van electroconvulsietherapie. Ook ga ik in op de wetenschappelijke resultaten van onderzoek naar ECT. Het positieve nieuws was dat ik heel goed reageerde op de behandelingen. Na een aantal behandelingen klaarde mijn depressie op. Na 15 behandelingen was ik helemaal genezen en kon ik weer naar huis! 

Zelf merkte ik na de ECT dat ik nog een tijd last had van geheugenverlies, met name op korte termijn. En in het begin kon ik moeilijker op mijn woorden komen. Maar ook merkte ik dat ik helderder kon nadenken en dit tijdens mijn studie Voedingsleer goed kon toepassen! Ook mijn spijsvertering werkt sinds de behandeling heel goed. Ze zeggen wel dat de darmen het tweede brein zijn van het lichaam! Zou het daardoor komen?

Mijn kanttekeningen bij ECT

Ondanks dat mijn ervaringen zo positief zijn, is een kanttekening wel dat niet iedereen even goed reageert op ECT. Bijwerkingen kunnen helaas ook blijvend zijn, zoals geheugenverlies. Ook is het niet zo dat je blijvend genezen wordt van depressies. De depressie kan een tijd wegblijven maar dat is geen garantie. In mijn geval kreeg ik een terugval en moest een nieuwe reeks ECT ondergaan. Dit zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat ik gestopt was met het schildklierhormoon, thyrax. Maar nadat ik weer vijftien behandelingen had gehad en weer met de thyrax ben begonnen ben ik al bijna twee jaar klachtenvrij!

Wetenschappelijke resultaten van ECT 

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Uit onderzoek van Iris Sommer en haar promovendus Jasper blijkt dat de ECT behandelingen de groei van de hippocampus, een cruciaal hersengebied, sterk stimuleert. Hoogstwaarschijnlijk door nieuwe cellen aan te maken. Hoe sterker de groei, hoe minder depressieve klachten de patiënten na tien elektroshocks hadden. Dat is goed nieuws voor mensen met een zware depressie!

Ook is het zo dat na de ECT de groei van de hersencellen bevordert. Uit onderzoek van Canadese onderzoekers bleek dat mensen na de ECT vaak beter op globale geheugentesten scoren. Dat komt ook omdat met het opklaren van de depressie ook de aandacht en de concentratie verbeteren!

Concluderend: het is de moeite waard om ECT te overwegen als je een ernstige depressie hebt. Ik hoop dat ik je voldoende informatie en ervaringen heb kunnen bieden in mijn 7 blogs!