Teleurstelling en de nieuwe lockdown

Ik weet niet hoe jij het nieuws over de nieuwe lockdown hebt ontvangen maar bij mij overheerste een gevoel van teleurstelling. Geen behandelingen meer kunnen geven, niet spontaan op pad, afspraken die worden afgezegd. Dat is nog maar het begin van een lijstje van dingen die niet meer kunnen. Tegelijkertijd begrijp ik goed dat we dit met een duidelijk doel voor ogen doen. Maar toch, het is weer een uitdaging om met de huidige situatie om te gaan.

Wat kun je doen met teleurstelling?

In eerste instantie liet ik het gevoel van teleurstelling toe. Het is inderdaad vervelend dat onze bewegingsvrijheid wordt beperkt door een virus. En dat mijn agenda radicaal omgegooid moet worden. Dat sociale afspraken uitgesteld worden. Dat kerst dit jaar heel anders zal zijn. Natuurlijk scheelt het dat het ons allemaal overkomt. Gedeelde smart is halve smart!

Flexibel omgaan met veranderingen

Hoe kan ik omgaan met teleurstelling? Ik merk dat het mij helpt om flexibel mee te bewegen met situaties die veranderen. En om te kijken wat er wel mogelijk is in plaats van niet. Of de mogelijke positieve kanten van de situatie te bekijken. Ik ben nu veel tijd thuis. Nu kom ik er eindelijk aan toe om mijn lijst met klussen aan te pakken. Het kleine kamertje dat nog steeds moet worden opgeruimd, foto albums maken, mijn kledingkast opruimen of nu eindelijk dat dikke boek gaan lezen. En ik kan elke dag een uur wandelen!

Minder verwachtingen hebben

Wat ook kan helpen is om minder verwachtingen te hebben. Door in het nu te leven en te ervaren wat er nu mogelijk is. Dus een spontaan bezoekje brengen aan iemand omdat je weet dat hij of zij thuis is.  En blij te zijn als er weer eerder een versoepeling van de regels is.

Mocht je meer willen lezen over het omgaan met teleurstellingen, dan is het boek  Omgaan met tegenslag wellicht iets voor jou!