Bijwerkingen van de eerste ECT

Wat leverde de eerste ECT mij twee jaar geleden op? In deze blog ga ik in op de (mogelijke) effecten en bijwerkingen van de ECT behandeling zelf. Ondanks de nadelen besloot ik ECT te ondergaan om mijn depressie te behandelen.

De bijwerkingen

Vooraf was ik heel bang wat er na het insult zou gebeuren en of het wel zou werken. Onzekerheden die ook de artsen en verpleging niet konden wegnemen! Na de eerste ECT behandeling werd ik met veel paniek wakker op de uitslaapzaal. Waarschijnlijk kwam dit ook omdat ik de nacht ervoor nauwelijks had geslapen.  Na wat gegeten en gedronken te hebben, ging ik terug naar mijn afdeling in het AMC. De rest van de dag sliep ik veel en werd ik weer met paniek en tranen wakker. Gelukkig hield de verpleging mij goed in de gaten en stelde me gerust. Zo kwam ik de dag door. Ik was benieuwd hoe ik me de volgende dag zou voelen!

Eerste ochtend na de ECT

Gelukkig sliep ik die nacht heel goed. Ik kreeg slaapmedicatie, dat hielp natuurlijk ook. Wel had ik de volgende dag een stijve nek en spierpijn. Dat waren bijwerkingen van ECT. Ook had ik wat hoofdpijn, ook een veel voorkomende bijwerking. Gelukkig kon ik hiertegen een paracetamol innemen. De andere mogelijk belangrijke bijwerking van ECT, geheugenverlies, viel in eerste instantie gelukkig mee. Ik voelde me eigenlijk redelijk helder en de paniek nam langzaam af. De dagen daarna verdwenen ook de spierpijn en de hoofdpijn. Verder had ik nog wel steeds moeite met opstaan en het programma in de kliniek te volgen. Dat is niet ongewoon. De ervaring met ECT is dat pas na zes behandelingen een goed effect merkbaar is.

De tweede ECT

Er zaten drie dagen tussen de eerste ECT en de tweede behandeling. Hoe zou de volgende behandelingen verlopen? Lees dit in mijn volgende blog!