Lekker en gezond
Honing is lekker en gezond. Het zit vol belangrijke vitamines en mineralen. Maar deze zitten niet in álle honing. Hoe weet je of je gezonde honing eet? Waar moet je zoal op letten?
Rauwe honing
In onbewerkte honing zitten heel wat goede stofjes: alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Daarnaast is het antibacterieel, maar ook antischimmel en antiviraal. (Bron: Voedzo.nl). Er zijn verschillende soorten honing: zoals uit de supermarkt, waar de bijtjes suikerwater te eten krijgen, biologische, koud geslingerde- en rauwe honing. Wil honing écht zo gezond zijn als wordt beweerd, dan moet ze wel rauw zijn. Bij verhitting boven de 45 graden Celsius verliest honing namelijk zijn heilzame stoffen en wordt het ‘gewoon suikerwater’. Rauwe honing is niet bewerkt en wordt zo uit de honingraat opgevangen in potten.
Diervriendelijke honing
Zoals hierboven al staat: in heel veel gevallen krijgt de honingbij haar eigen honing niet meer te eten. Dit is belangrijk, want de honing is het wintervoedsel van de bij. Op suikerwater krijgen onze bezige bijtjes uitputtingsverschijnselen en overleven ze de winter vaak niet. Let er dus op dat op het etiket van je honingpotje expliciet staat vermeld dat de bijen gevoerd worden met hun eigen honing.
Waar kopen?
Bewust honing eten betekent ook dat je moet opletten wáár je het koopt. Waar kun je in Amsterdam een goede biologische rauwe honing kopen? Op de biologische boerenmarkten kun je de boer, in dit geval imker, zelf vragen hoe hij zijn bijen houdt. Ga er niet klakkeloos van uit dat de regels in andere landen rond ‘biologische producten’ hetzelfde zijn als in Nederland of de EU. In Azië worden een hoop bestrijdingsmiddelen gebruikt die wij niet mogen gebruiken als we het etiket biologisch willen gebruiken. Ook bij een goede biologische winkel kun je vaak lokaal geproduceerde rauwe honing vinden.
Photocredit potten honing: Hanneke Sloof