Van opgave naar gave

Toen een van mijn beste vriendinnen jaren geleden mij het Amerikaanse boek Hooggevoeligheid van Elaine Aron gaf, was ik benieuwd maar ook sceptisch.  Om mensen in hokjes stoppen, daar houd ik niet van. Maar toen ik het boek las, bleek ik toch veel te herkennen. Onder andere dat er ook een type te bestaan dat ook prikkels opzoekt (wat ik ook doe). Het meer extraverte type, terwijl het introverte type vaker voorkomt. Toch kon ik mezelf niet helemaal herkennen in de Amerikaanse beschrijvingen. Op dat moment waren er geen Nederlandstalige boeken over het onderwerp.

 

Susan Marletta Dat veranderde toen ik na een paar jaar het boek Hooggevoelig – van opgave naar gave van Susan Marlette-Hart las. Het was voor mij een feest van herkenning. Toen ik las dat ze de opleiding zen shiatsu had gedaan, wist ik dat dit het juiste boek was. Ik had mij namelijk net opgegeven voor deze opleiding! Ik ben inmiddels tien jaar afgestudeerd en zet mijn hooggevoeligheid actief in tijdens mijn behandelingen.

 

Bruikbare handvatten

Een paar tips uit het boek waar ik veel aan heb gehad:

–          Maak balans tot een prioriteit in je leven
–          Accepteer dat je overprikkeld bent
–          Wijzig je gedachten
–          Volg een cursus yoga, Tai Chi of Chi Kung
–          Let op je voeding

Zelf heb ik de afgelopen jaren nieuwe tips ontdekt:

–          Doe dingen met je handen: koken, schilderen, tuinieren etc.
–          Beperk je contacten met andere mensen
–          Zoek de natuur op om je op te laden
–          Wees niet bang voor jouw gevoelens
–          Probeer stress te vermijden
–          Neem in je werk rustmomenten op
–          Maak gebruik van je hooggevoeligheid

 Meer lezen over hooggevoeligheid?

Mocht je meer willen lezen over hooggevoeligheid, dan raad ik je dit boek van harte aan. Een andere Nederlandse auteur die veel over dit onderwerp heeft geschreven is Carolina Bont.

Kijk op Bol.com voor een overzicht van alle boeken over hooggevoeligheid. Het feit dat er steeds weer boeken over dit onderwerp verschijnen wil zeggen dat het onderwerp nog steeds heel actueel is!

Fotocredits: Bol.com