Magnolia toepassingen

Je ziet ze in Amsterdam weer overal in bloei, de magnoliaboom! In verschillende kleuren, roze, paars en dieproze. Deze boom is niet alleen een lust voor het oog maar ook voor de mond. Ik wist het niet, maar je kunt de bladeren in voeding verwerken en eten. De boom werd vernoemd naar de Franse botanicus Pierre Magnol die in de 17de eeuw directeur was van de botanische tuin in Montpellier. Paul Thomas Anderson deed onderzoek naar de magnoliaboom en ontdekte dat sommige mensen bovendien beweren dat de bast van de boom een stof bevat die kanker zou kunnen genezen. (Bron).

Antioxidanten Honokiol en Magnolol

Op de site van www.plantaardiger.nl vond ik meer informatie over de medicinale werking. De bast wordt in de China al vanaf 100 jaar na Christus gebruikt. Het belangrijkste bestandsdeel is Honokiol en Magnolol, waarvan de antioxidanten 1000 keer werkzamer zijn dan bij Vitamine E. Er zijn studies waarbij de Honokiol is vergeleken met valium. Hieruit is gebleken dat Honokiol vijf keer beter werkt als angst reducerend middel. Maar dan zonder bijwerkingen.

magnolia

Magnoliabladeren eten

Ik ging op zoek naar recepten met magnoliabladeren. Zo kwam ik in het Parool een recept voor siroop tegen. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw en zocht het internet af voor andere toepassingen. Wat blijkt, je kunt er ook thee van maken en ook azijn. Hieronder volgt het recept voor de Magnolia azijn.

Ik plukte bloemen uit de tuin van mijn moeder op de Veluwe, de kans dat er veel bestrijdingsmiddelen op zitten is daardoor uitgesloten!

Magnolia Azijn

Ingrediënten 

  • 4/5 handen magnolia bloemen
  • 1 fles (biologische) witte wijnazijn
  • pot van 500 milliliter

Zo maak je het:

  • Schud de bladeren even uit en laat ze even uitleggen in een vergiet
  • Was de bloemen eventueel met water
  • Stop dan zoveel mogelijk bladeren in een steriele glazen pot
  • Giet hierover de azijn
  • Voeg eventueel wat kruiden toe zoals mosterdzaad/dillezaad/ venkelzaad/peperkorrels/laurier
  • Laat twee weken goed trekken op een donkere, niet te warme plek
  • Gebruik het dan als dressing door een salade

En eet smakelijk!