Een experiment

Ik was een absolute novice op het vlak van mandala’s tekenen, maar ik wilde graag iets creatiefs doen en iets dat niet te duur was. Zo kwam ik uit bij mandala’s tekenen in het Oosterparkhuis. Vol goede moed en zonder enige voorkennis of verwachting ging ik op onderzoek in dit experiment.

De basis is de cirkel

Wat ik wel wist was dat een mandala een geometrisch geheel in een cirkel was. Dit is wat je ook zult zien als je op mandala googlet. Volgens spiru.nl is de mandala “een ronde tekening die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt.” In mijn lessen bij Ellen Kool leerde ik dat een mandala altijd rond is, maar dat deze niet altijd symmetrisch hoeft te zijn. Zij geeft simpele opdrachten, zoals gebruik rechte lijnen en alle kleuren die je wilt. Ellen heeft haar opleiding gehad bij een creatief therapeut. Zij laat je heel vrij in het tekenen en dat trekt mij erg aan. Bij haar leer je intuïtieve mandala’s tekenen.

mandala

Grote kleurvlakken

De eerste tijd van de cursus zat ik met nog 1 deelnemer te tekenen. Samen zaten we dan in stilte een uur intensief te tekenen en kleuren. Het leuke was dat we aan het einde ons werk bespraken en dat we allebei een compleet andere stijl hadden. Ik merkte bij mezelf dat ik -op dit moment- in grotere kleurvakken werk en regelmatig komt er een dier uit de mandala te voorschijn. Onbedoeld, want ik bouw de mandala op vanuit het midden en kijk vooral naar lijnen, vormen en kleuren. Zo ontstond laatst ook deze papegaai.

mandala

Iedereen heeft haar eigen stijl

Tegenwoordig is de groep iets groter en zie ik dat echt iedereen zijn eigen stijl heeft. Ik ben zelf  superenthousiast en heb mooie potloden op marktplaats gekocht en teken tegenwoordig ook thuis intuïtieve mandala’s. Het ontspant me en er is altijd een geluksgevoel als ik iets moois heb gecreëerd.

Wil je ook leren mandala’s tekenen? Ellen Kool heeft nog enkele plaatsjes vrij in het Oosterparkhuis.  In de groep van 10.30 tot 12.00 uur. De kosten per les zijn 2 euro, maar je schrijft je in voor het hele seizoen.

Meer weten over mandala’s? Lees het blog van Nicolien eens.