In het moment komen

Afgelopen zomer heb ik weer vier weken mogen lopen, als wandelaar, als pelgrim. Langs de Spaanse noordkust liep ik tijdens de pelgrimstocht langs prachtige rotskusten en stranden over de Camino del Norte. Ik genoot van de mooie uitzichten, de inspanning, de zon en een enkele regenbui. Daarnaast kom je veel medepelgrims tegen. Mensen die om allerlei verschillende redenen ook deze tocht lopen: uitdaging, actieve vakantie, zoektocht, afstand nemen, tot zichzelf willen komen, etc.

pelgrimstocht

Vele aspecten van wandelen

Wandelen kent vele aspecten; je komt tot rust, je ziet veel onderweg, je bent buiten en in beweging, je kunt je gedachten laten gaan en je ontmoet andere mensen. Al eerder heb ik geschreven over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje.

In alle verscheidenheid is er ook een overeenkomst: we zijn allemaal los van ons dagelijks leven, onze dagelijkse zorgen en verantwoordelijkheden. We lopen allemaal dezelfde route met hetzelfde eindpunt voor ogen: Santiago de Compostela, waar al sinds de middeleeuwen mensen naar toe trekken om boete te doen, tot inzicht te komen of wellicht ook als avontuur.

Motivatie voor de pelgrimstocht

Maar ook tegenwoordig zijn de drijfveren: het open staan voor nieuwe ervaringen, spiritueel, religieus of meer algemeen zijn nog altijd belangrijk. En dat schept ook direct een band met ander pelgrims.

Naar verstilling toe

Ook ik vind voldoening in het maken van deze tocht. Door te lopen en in de natuur te zijn gaan mijn gedachten in eerste instantie alle kanten op, denk ik aan alles wat mij bezighoudt maar hoe langer ik loop, hoe rustiger mijn gedachten worden, hoe meer ‘stilte’ ik ervaar en hoe meer ik in het moment ben: hier loop ik, kijk eens wat mooi, ik voel mijn lichaam. De enige zorgen zijn: ik moet wat eten en ergens overnachten. Maar dat zijn steeds kleinere zorgen die vanzelf goed komen. Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat mij te wachten staat na de volgende bocht, wie of wat kom ik tegen. Maar eigenlijk maakt dat ook niet uit. Op dit moment is alles goed en straks is het ook weer goed.

Ik kan het iedereen aanraden om eens een pelgrimstocht te lopen en de verstilling te ervaren.

Photocredits: Remo Huigsloot