Calendula werkt herstellend

Misschien ken je het wel: calendulazalf van VSM of Weleda. Een fijne zalf voor een droge huid en goed voor het herstellen van wondjes. Maar wist je ook dat calendula een andere benaming van goudsbloem is? De Latijnse naam is Calendula officinalis. De goudsbloem kennen we eigenlijk allemaal.

Wondermiddel

Wondermiddel is misschien wat overdreven, maar ik heb een eigen ervaring met de geneeskracht van dit mooie bloemetje. Ik stootte mijn scheenbeen eens heel hard op een zomerse dag. Daarna had ik meteen pijn en zag het blauw al snel verschijnen. Omdat ik nog 3 uur staand werk moest doen ben ik toen naar een tuin gegaan op zoek naar smeerwortel. Dat stond er niet, maar ik zag wel goudsbloem. Ik heb toen de blaadjes van de bloem in mijn mond genomen en erop gekauwd. Je kunt de blaadjes namelijk eten! De stukgekauwde blaadjes heb ik op de blauwe plek gelegd en daar heeft het 3 uur gezeten en haar werk gedaan. ‘s Avonds haalde ik het eraf en zag dat er helemaal geen zwelling of blauwe plek was. Ik had ook geen pijn meer. Alleen een beetje rood op de plek waar ik mij had gestoten. Fantastisch toch?!

Zelf calendula-olie maken

Het is heel makkelijk om je eigen calendula-olie te maken. De olie werkt dus helend voor de huid en bevat onder andere veel vitamine C.

calendula goudsbloem pixabay bodyandmind.amsterdam

Recept Goudsbloem olie

1. Zaai goudsbloemen in mei.
2. Als de plant bloeit (juni-september), haal je de oranje blaadjes ervan af. Of pluk de hele bloem.
3. Laat de blaadjes drogen.
4. Doe de blaadjes in een glazen pot met deksel en vul aan met amandelolie of zonnebloemolie.
5. Zet dit op een zeer zonnige plek. Mag voor het raam of buiten.
6. Na twee weken kun je de olie afgieten en in een donkere glazen pot gieten. Of zet je glazen potje ergens donker.

Smeren maar!

Meer receptjes om zelf olie te maken: www.gezondmetfemke.nl

Photocredits: Pixabay / Myriams-Fotos