Camino in Zuid Spanje

Enthousiast over mijn eerdere wandeltochten over de camino’s in Noord-Spanje zocht ik afgelopen voorjaar een nieuwe tocht. Andalusië, met zijn Arabische (Moorse) invloeden, trok mij aan. Ik werd snel nieuwsgierig toen ik stuitte op de minder bekende Camino Mozarabe.

Een onbekende tocht

Na mijn mooie en rijke ervaringen op de camino’s in het noorden van Spanje zocht ik informatie over deze tocht. En er blijken geen boekjes over te bestaan. Maar dat sprak mij juist wel aan. Een vrij onbekende tocht in Andalusië waar de Moorse historie nog aanwezig moet zijn. De enige informatie was te vinden op een Spaanse site. Daarop stond een Engelstalig document met routekaartjes, adressen en beschrijvingen. Enthousiast en verlangend naar weer een pelgrimstocht vloog ik naar Almería. En in negen dagen liep ik ongeveer 200 kilometer naar Granada. Eind april/mei is het weer daar aangenaam en nog niet zo warm.

Alleen op pad

De tocht was een hele rustige; er waren nauwelijks andere pelgrims. Het landschap was prachtig. Op de achtergrond zag ik steeds de Sierra Nevada met zijn besneeuwde bergtoppen. Overnachten deed ik in de pelgrimsherbergen in mooi gelegen kleine dorpjes met witte huisjes. Ik liep door droge rivierbeddingen, door plantages van sinaasappels, olijven en amandelen. En over paadjes door de heuvels en uitlopers van de bergen. In de stille dorpjes was er soms een café waar ik een café con leche of een cerveza sin alcohol dronk. En ’s avonds at ik in een eetcafé als dat er was of ik maakte zelf iets in de herberg. Want eten en drinken moet je altijd bij je hebben. Veel voorzieningen zijn er niet.

Granada

Na een tocht waarin vooral de verstilling en het op jezelf aangewezen zijn centraal stond eindigde ik in het drukke, maar vriendelijke en cultureel rijke Granada. Ik wilde heel graag het Alhambra bezoeken en daar genoot ik van de prachtige Arabische bouwkunst en decoraties.

De Camino Mozarabe heeft mij een prachtige ervaring rijker gemaakt. En ik denk er al over de tocht te vervolgen, vanaf Granada.

Voor meer info over deze caminio zie: www.caminomozarabedesantiago.es