Buiten barbecueën

Warme zomerse dagen. Daar hoort de barbecue bij. Ik zie de camping in Bretagne voor mij waar ik als kind altijd kwam. Om 12 uur werden daar de barbecues al aangestoken. Ik ruik nog de geur van geroosterd vlees en uien. Maar buiten barbecueën kan ook in de stad. Hier mijn tips voor een veilige en gezonde barbecue in Amsterdam.

Barbecue plekken in Amsterdam

In heel Amsterdam zijn er plekken waar je kunt barbecueën. Met uitzondering van het centrum mag je in alle stadsdelen de barbecue aansteken in bepaalde parken en plantsoenen. De gemeente heeft een speciale kaart met barbecue lokaties. De groene markeringen op deze kaarten betekenen dat het vrij is voor barbecue. Geel betekent dat barbecueën alleen is toegestaan op speciaal daarvoor ingerichte plekken. Verder hoef je je alleen te houden aan enkele simpele regels:

  • Plaats de barbecue niet rechtstreeks op het gras.
  • Houd de barbecue alleen voor privégebruik. U mag niets verkopen.
  • Ruim alles na afloop op.

Brandveiligheid

Met de aanhoudende droogte van de afgelopen tijd is er een groter risico op brand. Code oranje is het op een na hoogste risiconiveau. Alleen code rood is nog hoger. Houd de waarschuwingen in de gaten.

Gezonde barbecue

Het leuke van de barbecue is dat je er van alles op kunt doen. En de sausjes maak je naar eigen smaak. Je kunt het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.

Mijn nicht organiseert elk jaar een ‘bring en braai‘.  Deze Afrikaanse barbecue heeft ze in Nederland geïntroduceerd na haar verblijf in Afrika. Het is een gezellige gewoonte. Iedereen neemt zijn of haar eigen koelboxje mee met wat hij of zij zelf lekker vindt. Omdat ik geen vlees eet, nam ik altijd vooral salades mee. Maar tegenwoordig verschijnt er steeds meer variatie op de barbecue. Gemarineerde courgetteplakken, champignons, sukermais en vegetarische gehaktballetjes.

Barbecue recept

En wat dacht je van vis? Gegrilde verse sardientjes of dorade? Heerlijk, maar voor mij is dat nogal bewerkelijk. Dit recept is eenvoudig. De vis doe je met groenten in een folie pakketje. Wel regelmatig kijken of het al gaar is. Eet smakelijk! (Bron: www.dirk.nl)