Guillain-Barré syndroom

Ik had er nog nooit over gehoord: het Guillain-Barré syndroom (GBS). GBS is een aandoening van het zenuwstelsel, een auto-immuunreactie, die gepaard gaat met toenemende spierzwakte en spierverlamming.

Voedselinfectie als aanleiding

Mijn oud collega/vriendin Karlijn overkwam dit afgelopen zomer. Ze kreeg tijdens haar vakantie een voedselinfectie die maar niet over wilde gaan. Ze kreeg last van tintelende tenen en vingers en haar functies vielen langzamerhand uit. Gelukkig handelde haar huisarts heel goed en stuurde haar naar het ziekenhuis. Daar werd de diagnose GBS gesteld. Ze bleek de milde vorm te hebben, maar nadat ze uit het ziekenhuis kwam had ze nog lange tijd last van tintelingen in haar handen en voeten en enorme moeheid.

klankschaalconcertKlankschaalmassage bij Guillain-Barré syndroom

Ik was heel benieuwd of ik iets met mijn klankschalen kon betekenen voor Karlijn. Ze was al een stuk hersteld maar meer dan een kleine wandeling of fietstocht zat er voor haar nog niet in. Als ze teveel op een dag doet, merkt ze het de volgende dag. Het is dus balanceren met haar energie. De trilling van de klankschalen werken vaak heel goed op handen en voeten dus ik stelde haar voor om langs te komen met mijn klankschalen bij haar thuis. Mijn ervaring is dat mensen zich thuis vaak meer op hun gemak voelen en meer open staan voor de klankschalen.

De klankschaalmassage

Tijdens de behandeling werkte ik heel zacht en gaf extra aandacht aan haar handen en voeten. Zelf kon ze niets voelen in haar voeten maar ze vond het wel prettig. Ik werkte met kleine schalen bij haar hoofd en nek om de zenuwen ondersteuning te geven.  Na een paar dagen beschreef ze haar ervaring:

“Heerlijke ontspannende klankschaal massage ontvangen van Nicolien. In de middag na de massage voelde ik een licht tintelend en warm gevoel vanuit mijn nek naar beneden in mijn lichaam. Gevoel van meer energie in mijn lichaam de dagen erna. En dat vind ik heel erg fijn aangezien ik aan het herstellen ben van het Guillain-Barré syndroom.” Karlijn Smeets

Heel mooi dat de klankschaalmassage dit effect op haar had! Ik verwacht dat de klankschalen ook goed werken bij andere neurologische aandoeningen. Daarom ga binnenkort een workshop klankschaalmassage bij mensen met dementie volgen. Op mijn site vind je meer toepassingen van klankschaalmassage.