Kennismaking met Brainspotting

Onlangs heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Brainspotting. Brainspotting is een therapievorm die kan helpen bij het verwerken van nare ervaringen of blokkades in je leven. Hoewel het nog te vroeg is voor sterk wetenschappelijk bewijs, wilde ik toch graag weten hoe het werkt. In Nederland is Marie-José Boon de persoon die deze behandelingsvorm heeft geïntroduceerd. Bij haar maakte ik een eerste afspraak.

Uit je denken

Ik ben een perfectionist. Misschien herken je dat wel; dat je gedachten over dat je het goed moet doen voortdurend bij je zijn. De regeltjes (zo hoort het) zijn vaak belangrijker in mijn hoofd dan dat ik relaxt overzicht houd. Daarom vroeg ik mij af of Brainspotting kon helpen om meer uit mijn denken te komen. En op zoek te gaan naar dieper liggende patronen.

Blokkade

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, kan zich ontwikkelen tot een blokkade. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest. Met Brainspotting is het mogelijk om de blokkade in je lichaam op te sporen en te laten oplossen. Dat gebeurt door met je ogen te “spotten” en tegelijkertijd terug te gaan naar de emotionele ervaring.

Brainspotting: hoe het werkt

Het is nog niet zo eenvoudig om uit te leggen wat er met je brein gebeurt tijdens een sessie. Vooral ook omdat de uitwerking zich in je onbewuste afspeelt. Hieronder lees je over de proefsessie die Marie-José met mij deed.

Ik begon om een aanwijsstok te kiezen. Marie-José nodigde mij uit om naar het punt te kijken dat ze aanwees. Onderwijl bleef ik mij bewust van mijn lichaam en waar ik spanning voelde. Ze ging nu de stok langzaam bewegen. Ik zag een grote klok voor mij in de vorm van een cirkel. Bij mij begon ze bij een punt links in de cirkel om 10 voor 12, langzaam naar 8 voor 12. Op dat punt bleef ik met mijn ogen geconcentreerd en ik merkte dat mijn lichaam in een rust-modus was aangekomen.

De uitwerking van Brainspotting

In mijn volgende blog vertel ik wat het effect was na deze eerste kennismaking. Ik zal ook dieper ingaan op de werking in het brein.