De waarde van niet werken

Is werk noodzakelijk voor ons geluk en welzijn? In mijn eerste blog vertelde ik al hoe belangrijk werk kan zijn om je leven zinvol vorm te geven. Er zijn echter ook toenemende werk gerelateerde klachten van stress en burn-out. In deze blog onderzoek ik de toegevoegde waarde van niet werken.

Waarden vervullen buiten je werk

Deze vraag stelde ik aan mensen die werken. Ik vroeg hoe het zou zijn als ze geen betaald werk zouden hebben. Is het ook mogelijk om je waarden te vervullen buiten je werk?

‘Ik zou gek worden als ik geen werk meer had’, of ‘Ik  ga direct vrijwilligerswerk doen als ik met pensioen ben’. Dit waren vaak de eerste reacties. Maar uiteindelijk zijn de verhalen genuanceerder.

Emma is juriste en heeft een tijdje thuis gezeten. Ze vertelde bijvoorbeeld dat ze meer tijd en aandacht had voor haar zus die op dat moment ziek was. Of neem Onno die leerkracht is op een middelbare school. Als hij mensen in zijn privé van dienst kan zijn geeft dat ook best voldoening, maar 340 kinderen begeleiden is toch iets anders.

Ontwikkelingen

Voor een kunstenaar die ik sprak is het verschil tussen wel en geen werk helemaal niet zo groot. De grens tussen werk en privé is steeds meer aan het vervagen. Er zijn meer zelfstandigen en er wordt steeds meer thuis gewerkt. Deze trend van digitalisering en flexibilisering van werk (zie ook blog 3 en 4) zal verder doorzetten. Stel je voor dat computers en robots onze klussen voortaan doen, kunnen wij dan lekker genieten van meer vrije tijd? Of neemt de onvrede alleen maar toe, omdat we belangrijke waarden in ons werk niet meer vervullen?

Ontspanning

Wat mij betreft is het een valkuil om te denken dat je werk hebt enerzijds en ontspanning anderzijds. Je kunt immers eilanden van rust creëren de hele dag door, of je nu op kantoor zit, thuis werkt, op je kinderen past of een vrije middag hebt.

Niet werken en pensioen

Vind je het moeilijk om de meerwaarde van niet werken te zien? Mijn volgende blog gaat over wat te doen met je pensioen.