Zwarte gefermenteerde knoflook

Onlangs kreeg ik een potje met gefermenteerde knoflook van het merk Amanprana toegestuurd. Ik ben dol op knoflook dus ik was direct benieuwd naar de smaak en wat je ermee kunt doen! Ik moest denken aan een vriendin van mij, die knoflook te heftig van smaak vindt. Want de zwarte knoflook heeft een hele zachte geur en smaak. Maar wat is gefermenteerde knoflook eigenlijk?

Aged garlic

Zwarte knoflook is knoflook die gefermenteerd is, ook wel aged garlic, aged garlic extract of black garlic genoemd. De eerst witte knoflook (Allium Sativum) van Amanprana fermenteerde 65 dagen bij een temperatuur van 65°C, een luchtvochtigheid van 85% en een droogtijd van 48 uur. Kracht en weldaad vermenigvuldigen zich, waarbij de knoflook zich transformeert naar een zwarte versie van zichzelf.

gefermenteerde knoflook

 

Zwarte look geeft een zoete en intense smaak

Zwarte look is ideaal voor risotto, soep en pasta. Of voeg eens een of twee teentjes toe aan je aardappel-of wortelpuree, in dressings, salsa’s, als snack, op bruschetta, bij je gebakken of gekookte groenten… Het geeft je gerechten een zoetere en intensere smaak. Ik heb heb de zwarte knoflook zelf gebruikt in mijn pompoensoep en het gaf een bijzonder aroma aan de soep!

Gefermenteerde knoflook versterkt werking

Wat ook blijkt is dat gefermenteerde knoflook goed voor jouw gezondheid is! Zwarte knoflook is gemakkelijker voor het lichaam te verteren en absorberen in vergelijking met witte knoflook. Dit komt door de antioxidant S-Allycysteine, wat oplosbaar is in water. Zwarte knoflook heeft ook geen knoflookgeur meer en ook niet de scherpe smaak van rauwe knoflook. Door het langzame fermentatieproces ontstaat een look met een grotere concentratie aan voedingsstoffen. Dus voor volwassenen en kinderen die knoflook te scherp vinden is de zwarte gefermenteerde knoflook een goed en gezond alternatief!

Dus wil je de zwarte gefermenteerd knoflook ook proberen? Je kunt de zwarte look kopen online bij Amanprana of bij jouw biologische super!

Bron foto en tekst: Amanprana.nl