Onderzoek naar long-covid

In de afgelopen maanden heb ik zoveel mogelijk onderzoek gedaan, naar long-covid en mogelijke behandelingen. Ik wilde graag het heft in eigen handen nemen, maar ook wilde ik begrijpen wat er nou eigenlijk in mijn lichaam gebeurde. Want, ik was niet die patiënt die in het ziekenhuis had gelegen, ik had geen ademhalingsproblemen of te maken met benauwdheid, ik had geen onderliggende klachten. Wáárom was ik dan nu nog steeds ziek?

Verschillende categorieën

In deze blog wil ik graag het onderscheid laten zien van de verschillende long-covid patiënten. Long-covid patiënten kun je in verschillende groepen indelen. Er wordt onderscheid tussen mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, ouderen en mensen met overgewicht. De risicogroep, waarbij sprake is van onderliggende problemen. Maar daarnaast is er een steeds groter wordende groep mensen die niet in risicogroep vallen. De mensen die niet in het ziekenhuis hebben gelegen, die een normaal lichaamsgewicht hebben. Mensen die in eerste instantie geen onderliggende klachten lijken te hebben. Oh, en het gaat blijkbaar vooral om vrouwen.

Drie groepen mensen

Hiermee wordt er uiteindelijk onderscheid gemaakt in drie groepen mensen:

  1. De eerste groep bestaat uit patiënten die echt beschadiging van hun organen hebben opgelopen of bijvoorbeeld heftige infecties. Dit heeft natuurlijk op lange termijn gevolgen voor je gezondheid. Je lichaam moet heel hard werken om dit te repareren, als dat al zelfstandig lukt.
  2. De tweede groep bestaat uit patiënten waar covid maar niet op geeft. Het lukt je lichaam maar niet om het virus op te ruimen. Dit zijn de mensen die ook nog heel lang positief blijven testen bijvoorbeeld. Je hebt dan een soort ‘spook’ cellen met het virus in je lichaam die lekker blijven ronddolen.
  3. En dan heb je nog een derde groep mensen, waarbij covid allang is vertrokken uit het lichaam. Maar deze mensen hebben zo’n sterke immuunreactie op het virus, dat de reactie doorgaat, terwijl de infectie al voorbij is. Ik val in deze derde categorie.

Gemene deler bij de derde groep

In de blogs zal ik vooral ingaan op deze derde groep mensen. Ik ben natuurlijk geen arts of deskundige, hoeveel onderzoek ik ook zelf heb gedaan, en daarom wil ik niet te veel praten over de daadwerkelijke infectie, orgaanbeschadigingen of cellen. Waar ik wél over wil praten is die sterke immuunreactie. Lange tijd is onduidelijk geweest waarom dat immuunsysteem zo heftig reageert en ‘aan’ blijft staan terwijl het virus allang weg is. Maar inmiddels blijkt dat dit niet zomaar gebeurt. In mijn volgende blog ga ik in op de gevolgen hiervan.