Waarom haring gezond is
De Hollandse nieuwe haring is sinds half juni weer te koop! Ik ben een grote fan van haring. Zo heb ik vorige week mijn eerste Hollandse Nieuwe gegeten: extra vet en overheerlijk. Deze vis is niet alleen gezond omdat het een vette vissoort is, ook kun je het prima eten als je wilt afvallen. In deze blog vertel ik je hier meer over!
Haring is een vette vissoort
Hierbij zullen sommigen denken dat dit ongezond zal zijn voor het lichaam door het hoge vet-gehalte, maar niets is minder waar. De vetten in de vis zijn goede vetten, omega-3 vetzuren, die zelfs essentieel zijn voor het lichaam. Ze hebben een gunstig effect op het hart en het bloedvatenstelsel. Daarnaast zorgen de vetten voor een goede groei van het lichaam en zijn ze goed voor onze hersenen, zenuwen, huid en ogen. Haring is daarvoor een goede keuze.
Deze vis bevat per 100 gram zo’n 16 gram vet, 18 gram proteïne en een flinke dosis vitamines. Dit zijn de vitamines die erin zitten op een rijtje: vitamine A, vitamine B, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, vitamine C en vooral vitamine D. Regelmatig een haring eten is dus erg gezond.
Andere gezonde eigenschappen
Haring bevat ijzer en vitamine B12 die helpen hemoglobine aan te maken voor je rode bloedcellen. De vis bevat ook veel calcium, magnesium en fosfor wat weer goed is voor je botten.
Afvallen met haring
Een haring van 150 gram bevat 216 calorieën en ongeveer 16 gram vet. Het haringseizoen is kort geleden geopend met het eerste vaatje: De Hollandse Nieuwe. Hollandse nieuwe is meestal extra vet, dus extra gezond. Deze vissoort mag Hollandse Nieuwe genoemd worden als ie minimaal 16% vet heeft.
Lekker haring in Amsterdam
Zelf woon ik in de Pijp en daar heb ik twee favoriete adresjes. De eerste is de visafdeling van Landmarkt. Ze zitten op de Van Woustraat. De tweede is de Volendamse vishandel op de Albert Cuyp. Gelukkig zijn in de rest van Amsterdam volop viswinkels en kramen, dus smullen maar!
Voor meer informatie zie.
3 manieren hoe je ze eet!
Videocredits: Youtube