HEILIG-BEEN

os sacrum

Driehoeksvorm
Sacred place
Verbinding tussen linker- en rechter bekkenhelft
Drager van de rijzende wervel-kolom
De onderste helft van het lichaam verbonden met
de bovenste helft, symbolisch de verbinding tussen
het boven en het beneden

Het ‘Heilige Midden’, draaipunt van bestaan
Plaats van verandering en transformatie
Deuropening naar de Andere Wereld in sommige oude
culturen, waarbij het ‘heilig been’ een rol speelt bij reïncarnatie

Punt van Ik Ben
“Het sacrum is het brandpunt van onze relatie met de grond,
het lichaam, en onze menselijke werkelijkheid”
(Judith Harris in ‘Jung en yoga’)

heilig beenHeilig-been (Tulpenboomhout, hoogte 33 cm)

Ode aan het lichaam

Mijn werk wil niets anders zijn dan een ode aan het lichaam… Ik ben beeldhouwer en meubelmaker in hout, vooral beeldhouwer, waarbij de lichamelijke anatomie mijn grote inspiratie is. Vormen die doen denken aan het lichaam zijn de kern van mijn werk, in sculpturen en in meubels, waarin de organische lijn het uitgangspunt is en de constructie aangepast wordt aan de gebeeldhouwde vorm.

Het lichaam liegt nooit, ook als je niets meer zeggen kunt drukt het lichaam op een of andere wijze uit hoe je je voelt: in houding, in lichaamsspanning, een verandering in klank of wisseling in hoeveelheid energie enzovoort. Deze werking van het lichaam fascineert me. Daarnaast raak ik niet uitgekeken op de vormen. Elk afzonderlijk stukje oppervlak op een bot heeft een functie, tot in het kleinste detail. Het lichaam is voor mij als het meest volmaakte ontwerp in de architectuur dat ooit ontworpen is. Ik blijf me verwonderen over hoe het leven in fysieke vorm ‘in elkaar steekt’, of het nu gaat om de mechanische constructies in het skelet of om de uitdrukking van de ziel via de ogen. Het lichaam is ons zo dienstbaar, zelfs wanneer we denken dat het anders zou moeten zijn. Misschien juist dan.  Ik houd van het lichaam.

Op Bodyandmind.amsterdam deel ik maandelijks een beeld met een gedicht of poëtisch proza geïnspireerd op het lichaam. ‘Heilig-Been’ is het tweede beeld in de serie ‚Oer’.

Photocredits: Paul de Bie