Kastanjes om te eten

Voor mij is de herfst echt begonnen als de kastanjes uit de boom vallen. Tijdens het fietsen vielen ze laatst gewoon op mijn hoofd! Ik stapte af en raapte ze op tot mijn jaszakken vol waren. Thuisgekomen realiseerde ik mij alleen dat dit wilde kastanjes waren. Die zijn helaas niet eetbaar. Maar niet getreurd. Dit weekend kreeg ik een zakje met tamme kastanjes, vers van het erf van mijn moeder in Frankrijk. Het recept van de ovenschotel die ik maakte geef ik je hieronder.

Tamme en wilde kastanjes

Hoe zie je het verschil tussen de tamme en de wilde soort? Nou, de tamme kastanje heeft een puntje. De wilde variant, de paardenkastanje, is bijna helemaal rond. Ook de holsters, de buitenste schillen, zijn anders. Zie je stekelige naalden die wat aan een egel doen denken? Dan heb je de goede.

kastanje

De tamme kastanje

De gezonde werking

De noten zijn ook nog eens gezond. Ze bevatten vitamines B, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Het vetgehalte is duidelijk minder dan andere nootsoorten, maar ze zijn best machtig door de koolhydraten.

Gepofte kastanjes

 

kastanje

Schillen van de gepofte kastanjes

De tamme kastanje is heerlijk. Gepoft vind ik hem het lekkerst. Poffen doe je gewoon in de oven. Kruis de schillen in. Maak een redelijk diepe snede tot ongeveer over de helft, zodat de schil straks makkelijk loslaat. Zet de oven op de grillstand op 180 graden en doe de kastanjes erin. Bij mij waren ze ongeveer na 10 minuten gaar. Maar je zult wel merken dat ze vanzelf tegen de ovendeur tikken als ze klaar zijn. Wacht niet te lang, want je wilt niet dat ze allemaal ontploffen!

Ovenschotel met pompoen en paddenstoelen

Als de kastanjes uit de oven zijn, moet je ze nog schillen. Ik had het geluk dat mijn vriendin dat deed, want het is toch wel een klusje. Je kunt ze nu zo eten, maar wij maakten er een ovenschotel van. We voegden de kastanjes toe aan dit recept van Healthinut. 25 stuks is trouwens genoeg.

kastanje

ovenschotel met kastanje

Tip: Wij vonden de pompoen nogal gaar, dus beperk de oventijd!