Hooggevoelig en bewust omgaan met energie

Herken je dat, een bepaalde spanning of stemming van een ander aanvoelen? Ik werd me er van bewust toen ik net met mijn opleiding voor shiatsu-therapeut was begonnen. In de opleiding gaat het om afstemmen met de energie van de klant. Bij mij ging het echter zover dat ik klachten van mijn klanten overnam.

Ik wist al een tijdje dat ik hoogsensitief oftewel hooggevoelig was. Het begrip hoogsensitiviteit is niet alleen bekend in de alternatieve sector. Want wist je dat hoogsensitiviteit met een hersenscan kan worden gemeten? Als je gevoelig bent voor stemming en gevoelens van anderen en je kunt dat niet goed hanteren, dan kost dat veel energie. De vraag was voor mij: hoe kan ik ermee leren omgaan?

Tips

Ook in mijn shiatsu praktijk krijg ik veel hooggevoelige mensen. Vaak zijn ze zich er niet van bewust dat ze hooggevoelig zijn. Een van de dingen die mij enorm heeft geholpen is regelmatig een grondingsoefening te doen. Meestal adviseer ik dat ook aan mijn klanten. Ook raad ik ze aan om meer te lezen over hooggevoeligheid. Een tip die ik ook vaak geef, is om op straat oogcontact te vermijden als je erg ‘openstaat’.

hooggevoelig

Nieuwe richting

Ik denk dat je vooral in tijden van verandering, ziekte en stress veel baat hebt bij het bewust omgaan met energie. Je kunt ook positieve dingen uit je hooggevoeligheid halen. Ik heb er mijn werk van gemaakt en zie dat mensen die noodgedwongen moeten leren omgaan met hun hooggevoeligheid vaak een nieuwe richting kiezen, die beter bij ze past.

Grondingsoefening helpt

Als je veel van anderen overneemt, betekent het dat je niet goed bent afgeschermd. Dat merk je bijvoorbeeld als je plotseling moe wordt als je ergens bent of iemand ontmoet. De grondingsoefening is een hele praktische manier om jezelf beter af te schermen. In deze blog kun je mijn eigen grondingsoefening meedoen via Soundcloud.

Mijn bonustip: leer je eigen energiehuishouding kennen! Wat zijn je energiegevers en wat je energievreters?