Wat is mesologie?

Jaren geleden heb ik een aantal consulten bij een mesoloog gedaan. Ik had last van mijn ingewanden en wilde onderzoeken of mesologie kon helpen. Wat is mesologie eigenlijk? Mesologie is een vorm van geneeskunde die reguliere medische kennis integreert met kennis uit alternatieve geneeswijzen. Die combinatie leek mij heel interessant. Het uitgangspunt dat de mens altijd als een geheel functioneert, sprak mij ook aan. Ook is deze geneeswijze gericht op de de zelf genezende kracht.(Bron)

Vijf aspecten van het bestaan

Mesologie gaat uit van vijf aspecten van het menselijk bestaan. Dit zijn: Het fysieke aspect, het lichamelijk functioneren in al zijn facetten. Ten tweede het emotionele aspect, gevoelens zoals, vreugde, verdriet, angst, zorgen, teleurstelling en woede. Ten derde het mentale aspect. Daarmee wordt je karakter bedoeld, je gedachten, je principes, je normen en waarden en het intellect. Ten vierde het energetische aspect, de verschillende vormen van energie. Tenslotte het existentiële aspect, het hoogste zelfbewustzijn.

Een consult mesologie

Voor het consult moest ik een vragenlijst invullen. Ik kreeg vragen over de klacht(en), medische voorgeschiedenis, algemene symptomen en leefgewoontes. En deze vragenlijst vormde het uitgangspunt van het consult.

Naast deze vragenlijst werden mijn tong en pols gevoeld (Chinese geneeskunde). De meest uitgebreide diagnose was die van Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). Ik kreeg een metalen staafje in mijn handen en zo werden bepaalde punten op de huid gemeten. Ze bevinden zich voornamelijk op handen en voeten. En elk punt staat in directe relatie met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft een totaalbeeld van het menselijk functioneren en op de plekken van disbalans. (Bron)

Op basis van deze diagnosemethode en de pols- en tongdiagnose stelde de mesoloog een advies samen. Deze bestond uit een voedingsadvies, vitamines en homeopatische middelen. Ook kan de mesoloog een kruidenmix voorschijven, dat valt onder fytotherapie.

En wat was het resultaat voor mij? Na een paar consulten verbeterde mijn stoelgang. Ben je benieuwd? Zie hier waar je in Amsterdam een geregistreerde mesoloog kunt vinden!