Het seizoen van mosselen is weer begonnen

Afgelopen weken is het mosselseizoen weer begonnen. De mosselen zijn vrij klein van stuk maar wel heel goed gevuld en ontzettend lekker. Mijn visman van de Stadsmarkt in De Pijp op de Van Woustraat vindt deze oogst de beste van het jaar. Nu ben ik er dol op dus heb ik ze de afgelopen weken al twee keer gegeten. Inderdaad: super lekker!

Voedingswaarden

Nu zijn mosselen ook heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn ze rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Nog een reden om mosselen te eten!

Bereiding van mosselen in de pan

Je kunt mosselen op verschillende manieren bereiden. Je doet ze allereerst in een bak met veel water. De mosselen die boven komen drijven gooi je weg. De meest simpele manier waarop ik mosselen bereid is als volgt. Je perst twee tenen knoflook uit en doet het in de mosselpan. Voeg hier verse tijm en marjolein en een scheutje wijn aan toe. Dan doe je daar de mosselen bij en de deksel erop. Je zet de pan op het vuur of de inductie en husselt ze af en aan. Na tien minuten zijn ze klaar en open. De dichte gooi ik weg. Ik maak altijd een sausje van yoghurt, mayo, geperste knoflook, jinten en koriander poeder en wat zout en verse peper uit de pepermolen. Verder kun je er brood bij serveren of Vlaamse friet.

mosselenPasta met schaaldieren

Ook kun je de mossel verwerken in een heerlijke pasta met andere schaaldieren. Afgelopen zomer aten wij in Italië heerlijke verse pasta met schaaldieren. Dit kun je natuurlijk ook zelf maken, zie hier het recept voor spaghetti met garnalen en schaaldieren. Ik krijg meteen zin om dit vanavond te maken! Smakelijk en gezond.