Bosbaden op 2 en 3 juni

Bosbaden betekent voor mij ontspanning en kalmte. Soms voel ik ook een diepe verbondenheid met de natuur en de hele planeet. Op momenten dat ik onrust voel, helpt een bosbad mij bovendien om met een rustige en compassievolle blik naar mezelf te kijken. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik zelf ook bosbaden kan geven. Ik ben in de afstudeerfase van de opleiding tot gecertificeerd bosbadgids. Om te beginnen bied ik op vrijdag 2 juni en op zaterdag 3 juni twee try-outs aan in park Frankendael.

Bosbaden kan dichtbij

De term bosbaden komt uit Japan, waar het shinrin-yoku wordt genoemd. Dat wil zoveel zeggen als ‘baden in de atmosfeer van een bos’. Jammer genoeg is het bos niet voor iedereen om de hoek. Natuurlijk is de werking dieper als je voor een hele of een halve dag de bossen ingaat. Maar in een natuurlijke omgeving zoals een park, een tuin of een hofje, kun je ook veel rust en schoonheid ervaren. Bosbaden kan heel goed dichtbij huis. Daarom bied ik mijn bosbaden ook aan in de stadsparken van Amsterdam.

Frankendael

Een van de plekken in Amsterdam die mij bijzonder aanspreekt is park Frankendael. Het park is vernoemd naar het buitenhuis Frankendael, een landhuis voor de rijke stedeling uit de 17de eeuw. Inmiddels is het landgoed eromheen omgetoverd tot een aantrekkelijk buiten voor iedereen. Wat Frankendael zo geschikt maakt voor een bosbad-ervaring is de verscheidenheid van de natuur. Er is een heemtuin, een vogelmoeras, een romantische siertuin en vooral veel paadjes om te dwalen, zodat je helemaal kunt opgaan in het groen.

Prikkel je zintuigen

Bosbaden doe je met al je zintuigen, niet alleen met je ogen. Uit studie blijkt bijvoorbeeld dat de natuurgeluiden die je waarneemt een sterk effect hebben op je gevoel van welbevinden en verbondenheid. Luister maar eens naar deze geluidsopname in Frankendael.

Meedoen?

Wil je meedoen aan een van de bosbaden? Geef je dan op door een mail te sturen naar info@oosterhoftrainingen.nl. Ik stuur je dan aanvullende informatie. Het bosbad is op basis van een vrijwillige bijdrage. Verder vraag ik je om een evaluatie in te vullen.

vrijdag 2 juni 14.30 – 17.00 uur, 2023

zaterdag 3 juni 10.00 – 12.30 uur, 2023

Meer lezen over bosbaden? Lees deze blog