De smaak en kwaliteit van tijm
Ben jij ook zo dol op tijm? Ik gebruik tijm in sauzen, in soepen en bouillon. Het kruid is daarnaast ook heilzaam. In de Chinese Geneeskunde is tijm is verwarmend en heeft een bittere en scherpe smaak. Tijm zet de circulatie van energie en bloed aan en is vooral goed voor de longen, milt, nieren, blaas, hart en baarmoeder. Tijm gaat slijm(vorming) tegen en ondersteunt de spijsvertering. Het kruid is bovendien ontstekingsremmend. En is ook te gebruiken bij aromatherapie.
Soorten tijm
Er zijn een paar honderd verschillende soorten tijm. Deze blog gaat over een speciaal soort, Thymus mastichina genaamd, ofwel Sal verde. Deze witte tijmsoort wordt ook geproduceerd door Amanprana.
Wat is Sal Verde?
De witte tijm van Amanprana, Sal Verde Thymus mastichina, is afkomstig uit Portugal (Quinta dos Choupos).
Thymus mastichina, ook wel bekend als puur zout, heeft kleine ovale blaadjes met een sterk aroma en intense smaak. Het is een tijmsoort met een frisse en kruidige geur. Deze witte tijm groeit op steenachtige zandgronden, in struiken.
Hoe gebruik je witte tijm, Sal Verde?
De witte tijm van Amanprana, Sal Verde, gebruik je in de keuken ter vervanging van zout. Vooral in de Spaanse en Portugese keuken wordt witte tijm vaak gebruikt. Het geeft een frisse en kruidige geur aan je gerechten. Het intensiveert ook de smaak van je gerecht, waardoor zout aanzienlijk kan worden verminderd. Het bevat ook ijzer.
Mijn eigen ervaring
De geur van de witte tijm is heel krachtig en ik gebruik het in verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij het trekken van kippenbouillon, in pompoensoep, in vleesgerechten of in mijn zelf gemaakte pastasaus. En inderdaad gebruik ik dan minder zout, ook wel zo gezond!
Waar is Sal Verde te koop?
De witte tijm is online te bestellen bij Amanprana of via een verkooppunt. De verkooppunten kun je op de site van Amanprana vinden.
Bron en tekst afbeeldingen: Amanprana.nl