Beweeg stress uit je lichaam

Van het een komt het ander… Tijdens mijn hatha-yoga-opleiding die is gericht op ontspannen via houdingen, hoorde ik van een medestudent over critical alignment yoga (cay-yoga). Dit is een yogavorm die gericht is op ontspannen via bewegen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ging het avontuur aan.

Essentie

Het beviel mij zo goed, dat ik de opleiding critical alignment yoga volgde. Vanuit de visie van grondlegger Gert van Leeuwen kreeg ik een veel groter inzicht in hoe het lichaam inwerkt op het gemoed en hoe de geest inwerkt op het lichaam. Hij heeft de yoga-oefeningen ontrafeld tot de essentie. Zijn methode geeft nieuwe inzichten in beweging, stress en ons dagelijks zijn. Ik heb nu het gevoel mensen echt te kunnen helpen. De methode is zeer geschikt bij rsi-, nek-, schouder- en rugklachten. Als mensen na een tijdje vertellen dat ze klachtenvrij zijn, motiveert mij dit enorm.

Hulpstukken

Door cay-yoga heb ik helder voor ogen gekregen hoe overbelaste spieren weer kunnen terugkomen in hun ontspanning. Hiervoor zijn meerdere hulpmiddelen ontwikkeld om diep in het spanningsgebied te kunnen doordringen en de spanning te reduceren. In het begin van een les worden meestal het stripje en het matje gebruikt om de spieren in de rug te laten ontspannen. Naar het einde toe wordt vooral het schouderstandbankje gebruikt.

Opbouw

Een les in cay begint met ontspanning om de spieren langs de wervelkolom de kans te geven los te laten. Het is als het stemmen van een muziekinstrument. Vanuit ontspanning wordt de beweging opgezocht om van daaruit de uitdaging aan te gaan van de asanas (lichaamshoudingen) met de grote strekkingen.

Reisbegeleider

Ik benader een les als een reis, waarin ik de reisbegeleider ben. Ik vind het belangrijk dat mensen aan het einde van de les iets hebben meegemaakt dat hen verrijkt. Op avontuur door het eigen lichaam.

Heb je interesse voor cay-lessen of de yogaretraite die Nell Berger organiseert? Kijk dan voor meer informatie op www.nellberger.nl of www.sculpturenblick.nl.

Photocredits: www.facebook.com/Critical-Alignment-Yoga-Therapie