Overheerlijke recepten met daslook

Ik schreef vorige week al over de gezonde eigenschappen van daslook. Onder meer goed voor de immuniteit, bij vermoeidheid en als je verteringsproblemen hebt. In deze blog geef ik je twee recepten en vertel ik je hoe je daslook kunt bewaren.

daslook recepten

In Amsterdam kun je onder meer daslook plukken in het Amsterdamse Bos, Flevopark en Amstelpark. Let wel op dat je een plek uitzoekt waar geen honden komen. En was de daslook goed voordat je ermee aan de slag gaat!

Daslook pesto

Ingrediënten

  • 120 gr daslook
  • 5 tenen knoflook
  • 100 gr geroosterde pijnboompitten of walnoten
  • 12 el parmezaanse kaas
  • snufje zout
  • gemalen peper
  • 3 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze

De ingrediënten (behalve olijfolie), pureren. Beetje bij beetje de olijfolie toevoegen en goed mengen. Je kunt de daslook in kleine porties invriezen en combineren met pasta, in de soep of over een salade doen als dressing.

Voorjaars-pastinaak-daslooksoep

Deze snel te bereiden soep is zacht en romig van smaak. De soep kan warm maar ook koud gegeten worden.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 gram verse daslook
  • 450 gram pastinaak in de schil en in stukken gehakt
  • 1 liter groente bouillon
  • 1 dl kokosmelk
  • Zout en vers gemalen peper naar eigen smaak
  • Kruidnagel, amandel schaafsel, eventueel geraspte kaas

Bereidingswijze
Laat de stukken pastinaak (in schil ) in de bouillon sudderen totdat ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Pureer de soep met een blender tot een gladde soep. Roer de gewassen en zeer fijn gesneden daslook erin en laat de soep nog 5 minuten pruttelen. Schenk 1 deciliter kokosmelk over de soep, en roer het voorzichtig door. Deze heerlijke voorjaarssoep kun je invriezen en later weer opwarmen!

Tip: fijngehakte daslook kun je ook in een groenten/fruit smoothie doen. Smaakt lekker pittig!

Bewaren van daslook

Om van daslook langer te kunnen genieten, kun je het volgende doen:

  • Blaadjes in een fles olijfolie bewaren: de olie krijgt een extra pittige smaak én de geneeskrachtige eigenschappen blijven langer bewaard.
  • Daslook drogen: de blaadjes over een touw laten drogen in een warme kamer. Daarna fijn vijzelen en in poedervorm bewaren. Zo kan je de daslook het hele jaar over je sla of andere gerechten strooien.

Eet smakelijk!