Long-Covid zet je leven op zijn kop

 In Nederland kampen tienduizenden mensen, jong én oud, met ernstige langdurige klachten na een Corona infectie (COVID-19). Ik ben één van deze tienduizenden. Ik heb namelijk long-covid. Een chronische aandoening die volgt op de covidinfectie. De komende tijd ga ik je vertellen hoe deze ziekte mijn leven op de kop zet.

Weinig begeleiding

Misschien ben jij de volgende krantenkoppen al eens tegengekomen: ‘Eén op de acht covidpatiënten houdt langdurige klachten’, ‘Niet meer fietsen, niet meer zingen, niet meer leven’, ‘Al twee jaar aan huis gekluisterd door long-covid’, ‘De long-covid ramp: veel mensen kampen met blijvende klachten’, ‘Nog steeds is er weinig bekend over long-Covid: ‘Problematisch voor de maatschappij’. En problematisch is het, vooral voor de patiënt.

In de berichten kun je lezen over hoe de wereld stil staat voor long-Covid patiënten. Het leven vindt veelal plaats vanuit bed of vanaf de bank. Ik las over hoe onzichtbaar deze ziekte is voor je omgeving, hoe weinig er bekend is, en hoe weinig begrip. Over hoe weinig begeleiding velen krijgen, hoe onduidelijk het is hoe en óf je nog wel beter wordt. Long-Covid werd in de NRC een ‘doe-het-zelf-ziekte’ genoemd, omdat je alles zelf moet uitzoeken. En ik las over hoe eenzaam dit alles voelt, hoe alleen je bent. Helaas herken ik dit alles maar al te goed.

Ziekteverschijnselen

 De ernst en de duur van de symptomen variëren van persoon tot persoon. Zo raakte ik in januari 2022 besmet met Covid, maar pas een paar maanden later kreeg ik de officiële diagnose. Ook omdat ik lang wachtte met inplannen van een bezoekje aan de huisarts. De aanhoudende (extreme) vermoeidheid, de vergeetachtigheid, de concentratieproblemen en de overgevoeligheid voor licht en geluid kwamen vast door een paar té drukke weken op werk. Ik verloor mijn sociale behoeften, maar ook dat kwam vast door drukte. Maar toen ik ook last kreeg van hoofdpijn, oorsuizen, zenuwpijn, duizeligheid, hartkloppingen, paniekaanvallen en depressieve gevoelens trok ik aan de bel.

Long covid diagnose

De huisarts stelde zonder enige twijfel de diagnose. Officieel heb je long-Covid (ook wel post-Covid genoemd), wanneer je 3 maanden na besmetting met COVID-19, nog steeds klachten hebt. Het lichaam heeft na besmetting natuurlijk tijd nodig om te herstellen en om het virus het lichaam uit te werken. Maar bij long-Covid zijn de klachten echt hardnekkig en bij mij verergerden ze zelfs over tijd. Ik ging namelijk weer gewoon aan het werk, ik ging weer gewoon door. Alles kostte ontzettend veel moeite, maar als ondernemer kon ik na alle lockdowns niet meer thuis blijven zitten. Achteraf geen verstandige keuze, want mijn hersteltraject duurt nu extra lang én inmiddels weten onderzoekers meer over de langetermijn effecten op je orgaansysteem. Maar daarover in een volgende blog meer.